България и Румъния трябва да подобрят управлението на европейските фондове.

Това заяви Маркус Фербер, председател на делегацията на Християн-Социален Съюз в групата на ЕНП-ЕД (Германия) в Европейския парламент, съобщиха от пресслужбата на ЕНП.

Фербер взема предвид доклада на комисията по бюджети на Европейския парламент, който удостоверява недостиг в управлението на европейските фондове по предприсъединителните програми на ЕС.

Двете държави трябва да подобрят управлението на проекти, финансирани от Европейския съюз. Това е свързано с контрола над усвоените фондове, заяви Фербер.

Припомняме, преди седмица евродепутатът призова да бъде замразено европейското финансиране за българското селско стопанство, както и парите от структурните фондове, заради лошото им управление.

Според него докладът на комисията по бюджети на ЕП показа, че много от кандидатурите за проекти са били невалидни, сроковете неспазени, а документите недоставени.

Докладът критикува и бавността на процеса, както и недостига в административното и финансово управление на фондовете.

В резултат на административни грешки и проблеми с кандидатурите, много от фондовете не са могли да бъдат усвоени.

От ЕНП допълват, че Маркус Фербер ще бъде в България от 24 до 26 юли.

По време на посещението си евродепутатът ще се срещне с кмета на София Бойко Борисов, кметовете на Бургас и Сливен Димитър Николов и Йордан Лечков, както и с посланика на Германия в България.

Очаква се България и Румъния да получат до 27 билиона евро от структурните фондове в периода от 2007-2013 година и още 10,6 билиона от фондовете за регионално развитие, добавят от ЕНП.