Чуждестранни магистрати ще анализират дейността на българските си колеги и пропуските в прокуратура съгласно последния доклад на Европейската комисия за наблюдение на правосъдието, съобщават БНР и БНТ.

Тази седмица четирима европейски прокурори ще се срещнат с българските си колеги и ще направят проверка на конкретни дела. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието. Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца.

В края на годината се очаква да бъде представен анализ и конкретни препоръки. Резултатите ще влязат и в следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.

Прокурорите са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Те са специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция. Те ще работят заедно с експерти от Европейската комисия.

До решението за европейски анализ на прокуратурата се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел от края на януари. Известният като Независим анализ на държавното обвинение в България трябваше да започне още след публикувания през януари доклад. Забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията.

Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов.

В доклада от 2016-а пише, че „необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта“, припомня радиото.

Европейските експерти ще изследват именно причините, поради които конкретни дела срещу хора на висши държавни постове не са приключили успешно.