Европейският център за транспортни политики призовава отговорните институции да не отлагат във времето работата по превенцията, касаеща безопасността по пътищата.

Позицията им е по повод поредния тежък пътен инцидент с четири жертви.

Припомняме, вчера в добричкото село Белгун двама възрастни и две деца загинаха при незаконна гонка с автомобили.

Според ЕЦТП превенцията както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на психологическата оценка на притежаващите свидетелства за правоуправление, могат да доведат до значително намаляване на възможността да се случват подобни трагедии.

Те напомнят, че на 15 май са внесли предложение за създаването на Междуведомствена работна група, включваща и експерти от неправителствения сектор, която да изработи нова методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на катастрофи. До момента обаче не са предприети конкретни действия от институциите относно направеното предложение.

Две деца и двама възрастни загинаха след гонка с автомобили край Каварна

Две деца и двама възрастни загинаха след гонка с автомобили край Каварна

Има и тежко ранени

От Центъра смятат, че то трябва да бъде допълнено и с възможността за използване на Remote sensing technologies за разследване на катастрофи, но и за оценка на риска по отношение на инфраструктурата на пътната мрежа у нас.

Според тях, ако технологията вече беше приложена, в село Белгун е щяло да се установи, че е необходимо в началото на населеното място, както и в него, да бъдат приложени мерки за ограничаване на скоростта и да се обособят добре маркирани пешеходни пътеки. От Центъра посочват, че технологията дава възможност да се видят и други дефекти - състояние на настилката, дефицити по отношение на видимостта и др.

ЕЦТП не твърди, че действията на водачите нямат съществен принос и в двата трагични инцидента, пояснява се в позицията и се допълва, че разумното поведение на пътя е факторът, който, комбиниран с оптималното състояние на инфраструктурата, би довел до драстично намаляване на катастрофите.