Гражданите, преболедували COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) своя Европейски цифров COVID сертификат за преболедуване. Това съобщи Министерството на здравеопазването.

Тази възможност е предвидена включително за лица, тествани на или след 1 октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за COVID-19.

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19. Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС.

1 104 са новите случаи на COVID-19

1 104 са новите случаи на COVID-19

436 са в реанимация

От МЗ припомнят, че преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти.

Всички лица, преболедували, доказано с бърз антигенен тест, изследвани на или след 1 октомври 2021 г., вече могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) своя Европейски цифров COVID сертификат.

За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.