До 10 юли фермерите мога да кандидатстват за инвестиции в биосигурност. Това каза предприемачът Ивайло Тодоров в ефира на БНР.

Той припомни, че информацията и прогнозите за африканската чума по свинете тази година са притеснителни, затова е важно взимането на мерки.

Според него животновъдите са били най-готови за тази пандемия. Във връзка с мярката 5.1 Тодоров коментира, че тази мярка дава възможност за инвестиции в областта на дезинфекцията и съхранението на фуражи, оборска тор, както и за биосигурност на питейната вода и инсталации за пречистването й, поясни предприемачът.

Основният водоизточник за фермите са подпочвените води, които биха могли да са опасни заради многото загробени животни при епидемиите от минали години. Инвестициите в тези неща са доста скъпи, уточни Ивайло Тодоров.

На този етап, след като пострадаха доста ферми - както в птицевъдството, така и в свиневъдството, фермерите имат нагласата да инвестират в биосигурност, подчерта Ивайло Тодоров.

Има вече инсталирани инсинератори в някои ферми, но тепърва интересът към тези съоръжения ще расте, прогнозира Ивайло Тодоров.