Правителството одобри 1,5 млн. лева за финансиране на национална научна програма. Програмата цели систематизиране на информацията за разпространението на вирусите на HIV, хепатит В и хепатит С сред кръвните донори, както и оценка на риска на същите вируси сред донорите в България Доказано е, че те предизвикват редица хронични инфекции с тежки усложнения, затова всяка информация за тях е ценна и необходима.

С финансирането на научната програма през 2020 г. са извършени 40 000 тествания, от които е установено наличието на около 2-3% инфектирани кръвни съставки, които не могат да бъдат открити с рутинните и традиционните изследователски тествания, използвани преди въвеждане на метода "NAT".

През тази година се предвижда извършването на 40 000 тествания, както и анализ на натрупаните данни от медицински изследвания и разработване на нови модели и софтуер за обработка на данни.

Предоставената информация ще бъде използвана от българските учени, които ще я анализират, обобщават и използват в работата си. Програмата е на стойност 4,5 млн. лева и е със срок на изпълнение до 31 декември 2022 г.