Фирма с 209 автомобила е получавала заеми, за да си ги купи. Това е една от констатациите на НАП от извършените проверки.

Основната част от приходите на въпросната фирма, разполагаща с автомобилен парк от 209 коли, сред които и бентли, са заеми от едно физическо лице и две юридически лица.
Това са декларирали собствениците на фирмата пред данъчните инспектори.
НАП са предприели проверки на 105 притежатели на луксозни автомобили и по време на проверките са попаднали на редица нередности и интересни случаи.

Оказало се, че някои от собствениците на Бентли-та, притежават огромен автомобилен парк от луксозни автомобили - порше, лимузини, мерцедес и др., чиято стойност възлиза на милиони левове. Данните представи шефът на НАП Красимир Стефанов.

Той поясни, че проверките за бентли са започнали през месец юни и че се проверяват 105 фирми и гражданис такива коли, а общо Бентлита-та са 111, т.е. някои фирми и граждани имат по повече от едно.
46 проверки са приключили, 31 от фирмите и гражданите са декларирали, че имат достатъчно приходи и печалби, за да си позволят покупка на такива коли.

От направените проверки несъответствие между доходите и притежаваното имущество има само при 15 от собствениците на Бентли.

Инспекторите на НАП са установили обаче, че дружество със задължения към кредитни институции за 2.5 милиона лева, е получило още 1.3 милиона лева заеми от физически и юридически лица, за да си покрива вноските по лизинговите договори за покупката на луксозни автомобили.

Собственик на фирма пък заел за две години на дружеството си 200 000 лева за покупка на луксозна лимузина „Бентли арнаш".

При друга проверка инспекторите са установили, че фирма с Бентли притежава „товарен" автомобил Infinity FX45, за който е ползван данъчен кредит. Друг собственик, оправдал покупката на луксозните си автомобили с преводи от офшорна зона за 300 000 евро.

Красимир Стефанов съобщи, че днес НАП ще предостави информация на компетентните органи, които допълнително ще бъдат обявени на медиите.