"Някои саботира протеста в София срещу поскъпването на винетките". Това обяви един от малцината протестиращи Иван Димитров пред News.bg. Както бе обявено предварително, протестиращи се събраха в близост до сградата на Народното събрание.

Техният брой е едва около 20-ина души. И днес дойдоха основно с автомобилите си, на които са закачили надписи: "Протест", както и изброени своите искания. Според Димитров не може в София да се събират по 20 коли на протест.

Несъгласният с поскъпването на винетките обяви: "Получихме информация, че част от фирмите-любимки, които строят магистралите, са си прехвълили активите в нови фирми. Фирмите, строили магистралите, които трябва да ги поддържат още пет години, ще бъдат фалирани", заяви Димитров.

"По този начин пътищата, които и без това не се строят качествено, ще бъдат поддържани с пари от бюджета", поясни той. Димитров е бил алармиран от граждани в ролята си на председател на Сдружение за независим обществен контрол.

Мъжът настоя премиерът Бойко Борисов, министърът Лиляна Павлова или главния прокурор Сотир Цацаров да проверят дали информацията е вярна. Той изтъкна, че ще си купи от винетките, които вече са на по-високи цени, тъй като му се налага да пътува, но това не е правилно. "Поскъпването на винетните стикери натоварва хората, които плащат данъци", убеден е гражданинът.

Друг протестиращ заяви, че най-вероятно няма да си купува винетка и ще управлява колата си без задължителният стикер. По думите му: "Решението за вдигане на цената е чисто грабителско решение на едно престъпно правителство, което се чуди как да си върже бюджета за сметка на хората". Според него, именно поскъплане на цените на винетките, на електричеството и на всичко останало, това е начинът за предсрочно сваляне на правителството.

Протестиращите не вярват правителството да се вслуша в истанията им, но обявиха, че протестът е гражданска позиция и който не е дошъл, значи е съгласен с решението.

Пред БНР от Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес, която организира протеста в Бургас обявиха, че ще атакуват в съда решението на МС за новите винетни стикери, защото според тях е незаконно.

Правителството и Агенция "Пътна инфраструктура" все още не са обнародвали в "Държавен вестник" тяхното решение. По закона за пътищата те трябваше да го обнародват до 30-ти ноември, но това така и не се случи. В понеделник ще внесем иск в Гражданския съд в София. Не трябва да спира протестът, защото не могат да се подиграват с хората.

Въпреки, че решението за поскъпването на цената на винетните стикери влезе в сила на 10 декември, а на 15 декември се очаква да започне разпространението им, недоволни бургазлии се заканват всяка неделя да изразяват протеста си с надути клаксони и автошествие.