Новият министър на земеделието Валери Цветанов съобщи на първата си среща с журналисти, че ДФ „Земеделие" и Разплащателната агенция ще бъдат поставени на изпитателен срок.

Тази мярка няма да попречи на разглеждането на проекти и няма да доведе до спирането на плащания, уверява Цветанов, цитиран от БНР.

Мярката е била поискана от еврокомисаря на земеделието Мариан Фишер Бьол в писмо от 17 април.

Изпитателният срок ще бъде до 30 ноември, когато трябва да приключи назначаването на хора в Разплащателната агенция и тяхното обучение.

Забавянето според Цветанов е по вина на Министерския съвет, който е бавил отпускането на необходимите щатни бройки.

Агенцията се нуждае от над 300 души, а до момента са предоставени 150 бройки. Премиерът Сергей Станишев е уведомен за тази нова мярка.

Ако не бъде спазен срокът 30 ноември, това означава спиране на програмата за развитие на селските райони. Това според новия земеделски министър никой не желае.

По време на изпитателната фаза министерството ще упражнява плътно, точно и прозрачно наблюдения съвместно с Европейската комисия, каза още Валери Цветанов.

До 15 май, когато изтича срокът за подаване на заявления за регистрация на земеделските площи, съответните органи ще работят без почивен ден, припомни още министър Цветанов.