Фондацията за изкуство "Стоян Камбарев" отправя предизвикателство към младите кинотворци - ще бъдат избрани трима режисьори на възраст между 18 и 30 години, всеки от които ще заснеме 5-минутен игрален филм в рамките на 5 календарни дни.

Те ще се състезават новоучредената Награда за кино 355.

Тримата избраници ще бъдат определени от професионално международно жури. Фондацията ще ги подкрепи, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, снимачна техника, осветление, звук, реквизит и гардероб.

Крайният победител ще бъде избран от публиката на 17 април 2019 г. в Централния военен клуб в София. Тогава ще бъде отбелязана 10-годишнината фондацията и ще се състои юбилейната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев".

Новият приз за кино - 355, който се учредява в чест на годишнината, ще донесе на първия си носител почетна статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и помощ за продуциране на следващия му филм. Подкрепата ще бъде осигурена от фондация "Стоян Камбарев" и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

От фондацията се надяват да привлекат интереса на младите творци със своето предизвикателство, което е смело и различно.

"Търсим млади творци с висока мотивация, силно желание и страст за кино!" - посочват от екипа организцацията.

По случай 10-годишнината на фондацията в заглавието на филма трябва да присъства числото "10", което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тематиката и жанра. Допускат се изцяло авторски сценарии. Освен 5-минутния филм, всеки от тримата финалисти ще трябва да заснеме и едноминутно персонално представяне в свободен стил, което ще се излъчи преди творбата му.

„Награда Стоян Камбарев” 2009

„Награда Стоян Камбарев” 2009

Първите номинации за изкуство бяха обявени в Сатиричния театър

Председателката та фондация "Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева- актриса и продуцент, споделя, че в журито ще участват представители на киноиндустрията от Холивуд, Великобритания и България:

"Щастлива съм, че успяхме да съберем забележително 9-членно международно жури с председател Фил Рот от UFO, в което влизат известни продуценти, сценаристи и режисьори от Холивуд, Великобритания и България. Официлно представяне на членовете на журито ще направим съвсем скоро. Радвам се, че всички те откликнаха с голямо желание на поканата ни, така че сме готови за активна работа и селекция от всички точки на света. Но най-важното е, че всеки един от нас, освен член на журито е и партньор на Фондация "Стоян Камбарев", чрез компанията, която представлява. Идеята е опитните и успешни творци от нашия бизнес да подкрепят младите таланти активно в реализацията на техните мечти, а не просто да раздаваме чекове и статуетки."

"За изминалите 10 години нашата Фондация, подкрепи "полета" на над 70 млади творци от различни области и продуцира много впечатляващи проекти. Мисля, че точно с това сме уникални и с гордост мога да кажа, че дейността ни е абсолютен прецедент в България. Тази година продължаваме традицията, като освен на 5-мата номинирани за Наградата за полет в изкуството, чиито имена ще обявим в началото на март, ще акцентираме и върху тази наша нова и вълнуваща идея - Награда за кино 355. Искрено се надявам, тримата финалисти да направят силни и интригуващи филми и да затруднят в максимална степен аудиторията, която ще трябва интерактивно да избере филма победител." - споделя Деси Тенекиджиева.

Кандидатурите на претендентите за Наградата 355 се приемат в рамките на един месец - от 15.02.2019 до 15.03.2019 г., на сайта на фондацията: www.kambarev.org.