На 12 ноември 2009 г., на прес конференция в Сатиричния театър, официално беше представена Фондация за изкуство „Стоян Камбарев", нейната дейност и основни цели.

В края на 2008 г. се навършиха 10 години от ранната загуба на режисьора Стоян Камбарев, което провокира кръг от приятели и съмишленици да основат тази Фондация. Председател на Фондация „Стоян Камбарев" е актрисата Деси Тенекеджиева.

Една от основните цели на Фондацията е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството чрез ежегодно връчване на награда „Стоян Камбарев" за оригинален и нетрадиционен поглед в изкуството и за безспорно високо и забележително постижение, като наградата се състои от: Специално изработена бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов; Парична премия от 3000 лв.;. Почетна грамота.

Учредяването на тази награда е продиктувано от желанието на учредителите да стимулират, както морално, така и финансово младите хора, които са се отдали на изкуството и развиват свой индивидуален почерк и талант. Във време, в което държавните институции са повече от всякога блокирани от финансовата криза е изключително трудно за творците, а особено много за младите от тях, да се занимават със своето призвание.

Наградата е само една, и ще бъде определяна чрез явно гласуване, от членовете на Управителния съвет. Всяка година членовете на Фондацията ще излъчват 5 номинирани творци (тези, които са събрали най-много точки от всички предложения).
Награденият творец може да бъде представител на всяка една област от изкуството без ограничение - театър, кино, музика, литература, живопис, визуално изкуство и др.
Първото връчване на Наградата за изкуство "Стоян Камбарев", ще бъде през март 2010 г.

 

Първите номинации за изкуство за „Награда Стоян Камбарев" 2009 са:

1. Камен Донев - актьор, режисьор, драматург
за авторския му спектакъл "За народното творчество",който докосва с невероятния си хумор и органика,
за уникалния му и многопосочен талант,
за умението му да препълни и най-големите зали, представяйки на публиката българския фолклор по оригинален и вълнуващ начин.

2. Тома Марков - поет, писател
за стихотворението „Не мога да ти обещая, че ще съм добър човек"
за романа „Майка"- бърз, свиреп, нежен, тъжен и болезнено смешен
за искреността, откровението и себераздаването
за несъобразяването с конюнктурата и за лудостта, която превръща всяко едно негово слово в шедьовър

3. Явор Гърдев - режисьор
за спектакъла „Козата" от Едуард Олби в Народния театър "Иван Вазов" и
за филма" Дзифт" (сценарий Владислав Тодоров) - две събития в културния ни живот, които извеждат театралното и киномисленето ни в други, надскачащи границите ни, измерения
за прецизността и дълбочината му като режисьор

4. Бора Петкова- визуален артист
за проектите "Някъде другаде" (галерия Върхове) и
"До пълно изпаряване"(галерия Райко Алексиев)
за неконвеционалното визуално изкуство
за това, че е комплексно талантлив артист и доказа, че в България, която е единствената европейска страна без Музей на Съвременното изкуство има творци, за които той незабавно трябва да бъде създаден

5. Камен Калев - режисьор, сценарист
за изключителния му филм " Източни пиеси" - може би единственият толкова докосващ сърцата и сетивата ни български филм за последните 20 години;
за смелостта и куража да създаде този проект без помощта на нито една държавна институция и субсидия, вярвайки докрай в смисъла, дълбочината и емоционалността му;
за фотографската му чувствителност към детайла - най-важният елемент на изкуството