Паралелният процес във Францияпо делото "Борилски" ще може да започне и в отсъствието на обвиняемите Георги Желязков и Стоян Стоичков.
Това заяви френският посланик Етиен дьо Понсен, цитиран от БНР.

Припомняме, десет години след самото престъпление, едва миналата седмица Стоичков и Желязков бяха осъдени на общо 36 години лишаване от свобода от Великотърновския апелативен съд за убийството на студента Мартин Борилски през 2000 г. в Париж.

От произнасянето на присъдата обаче до момента и двамата са в неизвестност и бяха обявени за общодържавно издирване.
Припомняме, адвокатът на Стоян Стоичков Юлиян Георгиев дори внесе жалба за промяна на мярката му за неотклонение, която обаче съдът във Велико Търново отхвърли.

Днес Етиен дьо Понсен припомни, че процесът във Франция ще започне през пролетта и се очаква парижкия съд да определи дата за началото му.

Според него и двамата обвиняеми са използвали най-различни начини, за да забавят старта на процеса. Въпреки това, по думите на посланика сега „пътят за паралелен процес във Франция е отворен".

Френският посланик отрече какъвто и да е било натиск да е бил оказванвърху българското правосъдие. Той открои обаче, че този случай е бил наблюдаван както от Франция, така и от целия ЕС. И съответно приключването му тук ще бъде отразено.