В днешните си броеве френските и американски медии коментират освобождаването на българските медици от Либия и ролята, която изиграха президентът на Франция Никола Саркози и съпругата му Сесилия, информира БТА.

"Хепи енд в Либия" е озаглавил редакционния си коментар по темата френският в. "Монд".

За ролята на френската първа дама в преговорите вестникът коментира, че теренът е бил доста поразчистен още преди първото пътуване на госпожа Саркози в Либия.

В друг коментар по темата в. "Монд" отбелязва, че произнесените срещу българските медици смъртни присъди са обида за научната истина, нанесено от страна на либийското правосъдие.

Дипломацията предпочита да действа на сянка, но Никола Саркози избра светлината, отбелязва в. "Вен катр йор". В мига на изказване на благодарности за освобождаването на българските медици София обяви за светец френския президент.

Уморен да преговаря с брюкселски чиновници либийският лидер Муамар Кадафи вероятно се е почувствал по- уважаван, когато е имал възможността да преговаря със съпругата на държавен глава, коментира изданието.

"Вен катр йор" цитира и Клод Монике, специалист по въпросите на френското разузнаването, който смята, че освобождаването на българските медици е просто случай на взимане на заложници, за чиято свобода беше платен откуп.
"Няма съмнение, че това развитие, ще наведе други съмнителни режими на подобни чудновати идеи", допълва експертът.

Изданието отбелязва също, че от кризата с българските медици Кадафи излиза с високо вдигната глава. До неотдавна той дори не можеше да напусне страната си, а сега европейските лидери го аплодират.

Във вътрешността на страната обаче ситуацията е по-напрегната. Кризата с българите беше всъщност либийско-либийска история. Тя позволи на Кадафи да озапти ислямистката опозиция в района на Бенгази, като показа, че няма да освободи тези "развратни западняци".

Сега "развратните западняци" са на свобода, помилвани са в родината си и интегристкият фронт в Либия може да поднови атаките си срещу Кадафи, допълва изданието, цитирайки неназован френски дипломат.

Същевременно вестникът отбелязва, че намесата на семейство Саркози в случая с българите е отчаяло ЕС, въпреки изразените вчера благодарности към френската президентска двойка от страна на председателя на ЕК Жозе Мануeл Барозу и на еврокомисарката Фереро-Валднер.

В. "Фигаро" отбелязва, че френският президент е направил нововъведение в дипломацията, като е изкарал на сцената много по-силен от един обикновен министър играч - съпругата на лидера.

Това беше само опит, но той подчерта блестящия майсторски похват на Саркози, допълва изданието.

В. "Юманите" смята, че в контекста на трудните преговори Саркози е поел огромен риск да изпрати съпругата си да прави подобно медийно шоу в Триполи.

Католическият "Кроа" отбелязва, че Саркози прави нововъведения, обръща с главата надолу установените навици и вкарва в действие кръг от свои приближени и всичко това действа.

В интервю за швейцарския в. "Тан" Хасни Абиди, директор на женевския Център за изследвания и проучвания на арабския и средиземноморския свят, твърди, че приключването на кризата с българските медици е било операция по оневиняването на либийския лидер.

Кадафи спаси режима си и получи политическа реабилитация в Европа и пред международната общност. Знаеше се, че заразата на либийските деца е резултат от недостатъците на либийската здравна система и на либийската политическа система. Кадафи успя да владее умело СПИН досието, като спаси репутацията си в Либия и постигна интегрирането на страната си в международната общност, смята Абиди.

Сега вратата е отворена за чуждите компании, които искат да инвестират в Либия. Досега те се въздържаха да го направят, защото нормализирането на отношенията на Либия с международната общност се препъваше в случая с българските медици, допълва експертът, цитиран от в. "Тан".

Развитието на случая с българските медици е личен успех за Никола Саркози, но и победа в казус с вземане на заложници, отбелязва в. "Либерасион".

В друг коментар по темата вестникът отбелязва, че намесата на Саркози в случая с българките е доказателство, че той има намерение да е по всички фронтове, като обеща в предизборната си кампания, и след това, при идването си на власт, когато се впусна в дипломатически инициативи във всички посоки.

Кадафи е големият победител в случая с българките, пише в. "Трибюн", цитирайки германския евродепутат Даниел Кон-Банди. Сега той се превърна в интересен събеседник и вероятно ще бъде поканен и посрещнат тържествено в Елисейския дворец, казва германският политик, цитиран от "Трибюн".

Кон-Банди нарича намесата на френската президентска двойка по случая с българите "семейна терапия" и отбелязва, че участието на Сесилия Саркози в преговорите е белязало поражението на френския външен министър Бернар Кушнер.

Случаят с българките беше страшно объркана история, приключила благодарение на невероятни пазарлъци, коментира в. "Журнал дю Жура".

Освобождаването на шестимата медици от Либия е тема и за америкаснките издания. То породи критики, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Свободата им, постигната с френското посредничество и след изплащането на стотици милиони долара на семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца, сложи край на една странна и доста заплетена афера.

Правозащитни организации обаче осъдиха сделката с Либия за свободата на българите и казаха, че Джамахирията не трябва да бъде възнаграждавана за това, че е взела невинни хора за заложници, коментира американското издание.

Вестникът припомня, че дипломатическият процес за освобождаването на българите бе стартиран от ЕС. Напредък в него бе постигнат благодарение на Тони Блеър и на Германия, но окончателното решение е било постигнато от френската президентска двойка.

Накрая личните отношения, които госпожа Саркози установи с полковник Кадафи и с неговата дъщеря, изиграха важна роля за постигането на споразумение, коментира вестникът.

Госпожа Саркози очевидно очарова Кадафи още по време на първата си визита в Либия.

По време на второто си посещение тя призова Кадафи да бъде снизходителен и му каза направо "Съпругът ми ще дойде утре в Либия, ако бъде постигнато споразумение. Но ако до споразумение не се стигне, то той няма да посети Либия. Така и така ще постигнем освобождаването на медиците, затова проявете снизходителност и го направете още сега. Така ще имате шанс да се върнете на международната сцена", пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки европейски представител, запознат с преговорите, водени в Триполи в неделя и понеделник за освобождаването на медиците.

Според нюйоркското издание Никола Саркози е търсел начин да повтори успеха на Тони Блеър, постигнат при последното му посещение в Либия в края на май. Тогава Блеър, все още британски премиер, обяви, че Либия е подписала договор на стойност 900 милиона долара с британската петролна компания "Бритиш петролиъм" за проучване и разработка на находища на либийска територия.

Сега успехът на Саркози в преговорите за освобождаване на българските медици дава възможност на Франция да изгради нова икономическа връзка с Либия.

Франция беше най-големият доставчик на либийските военновъздушни сили през 70-те години на миналия век, преди либийската военна интервенция в Чад да замрази либийско-френските отношения. Франция възобнови военното си сътрудничество с Либия преди две години. Сега Париж е в най-добра позиция да помогне на Джамахирията да построи така необходимите й магистрали, железопътни линии, сателитни системи и да реализира проекти в областта на отбраната, отбелязва изданието.

Вестник "Вашингтон пост" отбелязва, че намесата на госпожа Саркози в разрешаването на кризата с българските медици е предизвикало критиките на някои европейски представители. Изданието цитира и българския лекар Здравко Георгиев, който пред Би Би Си казва, че Либия е започнала да уважава България едва след като тя е станала членка на ЕС в началото на тази година.

"Либийското правителство ни похити, защото знаеше, че бяхме много слаба страна по онова време", цитира "Вашингтон пост" думите на Здравко Георгиев пред Би Би Си.