Няма възможност на пенсионерите да се даде добавка към пенсиите от 120 лв. на месец, тъй като трябва да бъде взета от друго разходно перо.

Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Гълъб Донев след приемането на промените в бюджета на ДОО на първо четене. Той коментира предложението на ГЕРБ и ДПС, които пискаха това.

"Екзотичен вариант, идва от групи, които участват в парламентарния дебат от началото на прехода и знаят как се правят сметките в бюджета. За да дадеш такива пари, трябва да има откъде да ги вземеш", каза той.

Министърът добави, че това предложение за увеличение на пенсиите се прави от служебно правителство, не е препъни камък и не вярва да доведе до неприемане на бюджета на ДОО - всички параметри, макрорамката се приемат от НС - дали е редовен или служебен кабинет, се приема там.

Към момента, както е приет законът за ДОО и на бюджета, разходните пера няма как да бъдат преструктурирани, защото от март досега пренасочванията вече са приключили, категоричен е Донев.

Гълъб Донев обясни, че премахването на тавана на пенсията е свързано с премахване на ограниченията за максималния осигурителен доход, когато той започне да се покачва, естествено е таванът да отпадне - ще бъдат ограничени 3600 български пенсионери от тавана, но твърдо трябва да се върви в посока постепенно отпадане на тавана и ограничението на максималния осигурителен доход.

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

За ГЕРБ е кутията на Пандора, ДПС с корекции за акцизите

Таванът на пенсиите е процент от максималния осигурителен доход и зависи дали НС ще приеме бюджета, така че максималната пенсия да достигне 40% от максималния осигурителен доход. Има възможност и е нормално да се вдига, за да се стимулират хората, които могат да плащат по-висок размер. Таванът на осигуровките може да достигне 3200-3600 лв., в зависимост от това всички тези изчисления и предложения ще бъдат направени със социалните партньори, - НС на НОИ, параметрите в макрорамката да бъдат обвързани с разходите пред годините, подробно обясни социалният министър.

Относно майчинските - Донев коментира, че може би има възможност да се повиши размерът за втората година, но предстои да бъде обсъждано. Да се направят разчетите и да се види какво ограничение може да поеме бюджетът. Минималната работна заплата е 650 лв., в макрорамката за следващия 3-годишен период не би трябвало да се промени. При съществени промени в икономиката би могло да се помисли за това, но на този етап не стои на дневен ред увеличаване на минималната работна заплата, категоричен бе той.

Донев коментира и енергийните помощи - НС прие на първо четене предложенията за изменения на държавния бюджет - 60 млн.лв. за енергийни помощи, не са предвидени в държавния бюджет за 2020 г., има увеличение на ползвателите - 333 000, което е с 20% увеличение, увеличена е цялата помощ за енергийното подпомагане заради цените на електроенергията. Изплащането започва от 15 септември в размер на 523 лв. и ще продължи до края на октомври.

На последно място Гълъб Донев поясни за мерките - 60/40 се изпълнява, има предвидени средства 400 млн.лв., основно по тази мярка, последните разчети показват, че около 2000 работодатели на месец се възползват за около 70 000 служители. Предвидена е нова мярка 75/0 за затворени бизнеси, разширява се кръгът за самоосигуряващи се лица, предвижда се да продължи изплащането на лица до 14 г. за родители в неплатен отпуск.

"Безработицата е на историческо ниско ниво - 4.1%, 3 млн. са работещите, които се осигуряват, преобладаваща част се генерират от селско стопанство, преработваща промишленост", каза още социалният министър.

Той не е търсен за участие в нов кабинет, не би се включил, няма такива разговори, които да са водени. Зависи какви ще са приоритети, политика, екип, дълго време трябва да се изясняват, поясни Донев.

Депутатите гласуваха "за" вдигане на пенсиите, ГЕРБ/СДС се въздържаха

Депутатите гласуваха "за" вдигане на пенсиите, ГЕРБ/СДС се въздържаха

Минималната пенсия се вдига на 340 лв. от 1 октомври