При случай на хванат лекар с подкуп трябва да бъде санкциониран не лекаря, а директора на лечебното заведение, каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, цитиран от Дарик радио.

Министерството на здравеопазването не може да накаже лекаря, защото не го назначава на работа. За наказанията в подобни случаи трябва да мисли Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз, но тя явно се занимава с други неща, добави той.

Продължава проверката в центъра за Спешна медицинска помощ, разпоредена от Гайдарски, съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.  

На комисията е възложено да провери всички факти и обстоятелства, изнесени в медиите, оборудването на линейките, извършването и заплащането на ремонтите им, направените ремонти в ЦСМП, София, проведените обществени поръчки за доставка на санитарни автомобили и сервизно обслужване.

При проверката са установени определени нарушения при доставката и сервизното обслужване на санитарните автомобили.

Констатиран е и занижен контрол при изпълнението на тези договори. От извършената проверка до момента за наличността на медицинско оборудване в санитарните автомобили е установено, че 35 от общо 44 линейки са оборудвани с апарати за ЕКГ и 19 - с дефибрилатори.

Останалите линейки са оборудвани задължително с амбу, превързочни материали, чанти с медикаменти, консумативи, 10 банки за вливане, аспиратор и друга медицинска апаратура.


Среднодневно територията на ЦСМП, София се обслужва от 20 - 22 дежурни санитарни коли, от които 10 реанимобила, с реанимационен екип и оборудвани с дефибрилатор, ЕКГ, аспиратор, респиратор, амбу, вакуум-матрак, всички видове шини и кислород