На ТИР-паркинг в Хасково полицаите от ГДБОП са сгащили шофьор на камион в момента, в който е разглобявал и махал тайници, в които е криел наркотик. Въздушните бутилки били прикрепени към полуремаркето. Освен това ГДБОП открили и 72 кг. хероин, на пазарна стойност от 10 млн.лв.

Камионът е с българска регистрация.

Преносът на хероина, който бил предназначен за Западна Европа, се осъществявал от група от четирима души, а на място в Хасково е задържан и нейният лидер - българин с инициали С.А. и познат на полицията - осъждан, има криминални регистрации за кражби и трафик на наркотици.

Разбиването на групата е осъществено при специализирана полицейска операция на ГДБОП в Бургас, Стара Загора, Димитровград и Хасково вчера, 30 март.

Задържан е и чужд гражданин, постоянно пребиваващ в България, който осигурявал купувачи за онази част от хероина, която оставала в България.

Установено е, че наркотиците са били товарени на камиони с монтирани тайници в конкретни държави в Близкия Изток и пристигали в България или по суша или през морските ни пристанища. В рамките на страната ни наркотиците няколко пъти били претоварвани на други превозни средства, преди да бъдат трафикирани към крайната дестинация - Западна Европа.

Задържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март 2020 г. и били претоварени на няколко камиона, за да се затрудни тяхното проследяване.

За пълното и разследване на дейността на групата българските служби си сътрудничат със службите от други държави, като още двама се издирват и са обявени за международно издирване.

Лидерът С.А. е задържан за 72 часа и прокуратурата ще иска постоянно задържане.

На другия обвиняем за участие в групата е наложена "Парична гаранция" в размер на 20 000 лева.