"ГЕРБ не взема пари от контрабандата и ако някой знае за такъв случай, да подаде сигнал". Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването "На 4 очи" в ефира на "Нова телевизия" по повод упреците за покровителство на организираната престъпност и контрабандата.

По думите на Цветанов, ГЕРБ има достатъчно голяма субсидия, за да си платим и предстоящата кампания по изборите. 
„Имаме 117 депутати в парламента и получаваме добра субсидия, която да поеме издръжката ни", каза още Цветанов.

Той призна, че контрабанда има и в момента, но тя не е със същите размери като през последните години, преди управлението на ГЕРБ. "Има нива в управлението, които покровителстват трансграничната организирана престъпност", коментира още вътрешният министър.

Той отново подчерта, че се работи по този въпрос и допълни, че днес няма лица като Доктора и Косьо Самоковеца. По думите му братята Маргини също са били толерирани от определени политически кръгове.

Страната ни е изпълнила всички необходими критерии за присъединяване към Шенген. С тези думи вътрешният министър коментира няколко публикации в чуждестранни медии, които твърдят, че "границата на България е като решетка" и не може да бъде сигурна външна граница за шенгенското пространство.

Цветан Цветанов увери, че България в момента изпълнява много по-високи критерии, отколкото други страни, които отдавна са в Шенген. Цветанов обясни, че някои от европейските депутати предлагат членството на България да се забави, защото, по думите му, искат това да се обвърже с механизма за оценка.

Цветан Цветанов подчерта, че тази тема ще бъде обсъждана отново през юни и юли месец, когато излиза доклада на ЕК и когато започнат дебатите в Европейския парламент.
"И сега голяма бежанска вълна може да влезе в страната, но днес имаме много по-надеждна граница от преди години", увери министър Цветанов и допълни, че всички екипи, които работят на границите ни, в момента отчитат изключително високи резултати.

Вицепремиерът посочи, че от няколко дни в стартирала операция "Посейдон" съвместно с европартньорите ни. "Нямаме абсолютно никакви притеснения в тази посока", категорично заяви Цветанов.

"Никого не сме канили на кафе". С тези думи Цветан Цветанов отговори на въпроса, отправен му задочно от президента Георги Първанов - "Защо не се подслушва организираната престъпност, престъпни босове се канят на кафе и държавата се занимава с ловните трофеи на държавния глава?"

Вицепремиерът на свой ред също отправи няколко въпроса към президента и го запита: "Защо се случи това през последните 20 години? Защо той не назоваваше проблемите с истинските им имена?". Цветанов каза, че би задал на президента тези въпроси за годините, в които Първанов е участвал активно в политиката, имал е два мандата като президент и е съставил тройната коалиция.

„Не сме самоуверени. 20 години наблюдаваме всеки кой какво е направил. В момента държавата има нещо, което се нарича политическа воля за борба с организираната престъпност и всичко, свързано с усвояването на повече еврофондове", подчерта още той.

По повод на твърденията на бившия съветник на ДАНС Алексей Петров, че правителството на ГЕРБ тормози фирми, ако не отчитат пари за ГЕРБ, като изпращат проверки и данъчни, Цветан Цветанов заяви, че не му харесва да давам отговор на подсъдими лица.

"От такива хора не бих очаквал да дадат добра оценка за работата на това правителство", коментира още вицепремиерът. По думите му хора, като Алексей Петров в продължение на години с политическа протекция са тормозели и рекетирали.

Именно в тази връзка са и обвиненията на Алексей Петров, припомни още Цветанов и допълни, че в момента по делото "Октопод" тече предявяване на материалите и се очаква внасяне на обвинителния акт в съда.

Вътрешният министър посочи, че не само Алексей Петров, но и Килърите, и всички арестувани, също се чувстват лично засегнати и имат лично отношение към управлението на ГЕРБ и специализираните акции на полицията.

"Бизнесът може да бъде спокоен", увери Цветан Цветанов и обясни, че не са били малко случаите, в които представители на бизнеса са се обръщали лично към него и колегите му за съдействие.
"Това, че се правят проверки, не значи, че си обвинен", обясни още Цветанов.