Както се заканиха още преди седмици, втората политическа сила в настоящия парламент ГЕРБ върнаха веднага мандата за съставяне на правителство след връчването му от страна на президента Румен Радев.

"За съжаление не виждаме възможност мандатът да бъде реализиран. Затова, в изпълнение на конституционните процедури, Ви връчвам писменото ни становище, че мандатът следва да се смята за нереализиран и да се продължи по-нататък по конституционната процедура."

Диалогът в политиката няма алтернатива. Трябва да започнем да си говорим. Без ГЕРБ-СДС и без разговори с нас не може да се върви напред.

Това заяви минути след разговорите при президента Румен Радев, последвали връчването и съответно незабавното връщане на втория мандат за съставяне на правителство, заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

На брифинг ГЕРБ-СДС представиха кабинета, който няма да се състои

На брифинг ГЕРБ-СДС представиха кабинета, който няма да се състои

Томислав Дончев обясни, че 46-ото Народно събрание "е заченато от омразата

Бившите управляващи обаче не таят никакви надежди някой да се опита да води диалог с тях в рамките на това Народно събрание.

"Партиите, които се опитаха да се представят за алтернатива, не успяха по никакъв начин да работят по правилата на многопартийната парламентарна демокрация и да съставят правителство. А същевременно някои - ИТН, се обявяват за опозиция, при условие, че имат председател на парламента, взели са повечето комисии, дали са две от тях на ДПС", критичен бе Митов.

Политическата криза в момента е безпрецедентна, смятат от партията на Бойко Борисов. По думите на Томислав Дончев пред страната има три избора, и трите лоши. Ако бъде съставено правителство, то няма да бъде базирано на ясна политическа отговорност, без стабилна политическа подкрепа. Избори две в едно щели пък да създадат паника. Недобър вариант би било и провеждането на избори с 1 или 2 седмици отстояние едни от други.

"Боя се, че в един момент ще злоупотребим с доверието на хората. Няма политическа логика първият да не може да състави правителство, вторият също, а това да направи третият или петият", добави Дончев.

От ГЕРБ също така продължават да настояват за промени в Изборния кодекс и по-конкретно - избирателите да имат право да избират дали да гласуват машинно или с хартиена бюлетина.

"Във всички случаи се отпечатват бюлетините за целия брой избиратели и се дублират с машините във всички секции, а след това се изхвърлят. Така се получи на предишните два избора. Затова считаме, че в законодателната дейност на парламента трябва да влязат промените в Изборния кодекс", заяви Десислава Атанасова.

По-рано днес на брифинг ГЕРБ-СДС представиха кабинета, който няма да се състои. Имената в потенциалния кабинет на коалицията ГЕРБ-СДС представи кандидат-премиерът Даниел Митов.