От няколко дни в страната ни влизат украински бежанци. Основно това са жени и деца и е нужна национална подкрепа за хората, бягащи от войната. Това заяви на брифинг в парламента бившият социален министър Деница Сачева. Тя отчита, че тези хора се радват на голяма българска солидарност.

Не е достатъчно само да имат къде да спят и както да ядат, изтъкна народният представител. Тя иска украинците да имат достъп до здравни грижи и социални грижи. Няколко законодателни решения в тази посока са подготвили от ГЕРБ. В закона за убежищата и бежанците се създава специална глава за бежанци с българско самосъзнание и български корени. За тях се облекчава процедурата за гражданство. Те да бъдат настанявани в държавни жилища и за сметка на държавата.

Не е ясно ще има ли преговори между Украйна и Русия днес

Не е ясно ще има ли преговори между Украйна и Русия днес

Очакваше се двете страни да се срещнат отново в Беларус

Молбите им за убежище да се разглеждат в най-кратки срокове, настоява опозицията. Също така те трябва да получават помощи за безработни. Малолетните и непълнолетните деца автоматично да имат достъп до ясли, детски градини и училища, настоя и Радомир Чолаков. Тази държавна помощ да важи поне 18 месеца, иска още народният представител.