Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк каза пред Ройтерс в сряда, че се обсъжда провеждането на допълнителни преговори с Русия, но че затова е необходим "съществен дневен ред".

Запитан за датата за втория кръг от преговори, след като Русия нахлу в страната му миналата седмица, Подоляк каза: "Засега се обсъжда. Необходим е съществен дневен ред."

Подобно е било и изявлението на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който в брифинг, излъчен по "Фейсбук" е заявил: 

"Първият кръг от преговори се проведе, нямаше враждебност. Исканията на руснаците по принцип остават непроменени. Това са исканията, които Путин изрази в обръщението си преди началото на войната, като по същество ни обяви война. Сега ние сме готови за преговори, готови за дипломация, но в никакъв случай не сме готови да приемем каквито и да било руски ултиматуми", каза Кулеба.

Според министъра "все още не се знае кога ще се проведат новите преговори". Той е цитиран от кореспондент на украинската информационна агенция "Униан".

Помощникът на президента на Русия Владимир Медински ще продължи да ръководи руската делегация на преговорите с Украйна. Това заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Според него Кремъл се надява, че украинската делегация ще пристигне за преговорите и че ще бъде постигнат успех, но няма да прави никакви прогнози.

Руската делегация ще пристигне на мястото, определено за новия кръг от преговори по-късно следобед и ще бъде готова за среща с представители на Украйна, каза пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Във вторник бе разпространена информация, че Украйна и Русия ще проведат втори кръг от преговори, този път на беларуско-полската граница.

Лукашенко: Путин може да се срещне със Зеленски при напредък в преговорите

Лукашенко: Путин може да се срещне със Зеленски при напредък в преговорите

Ако има напредък по въпросите, "двама президенти ще седнат, ще вземат кадилница и ще подпишат тези споразумения"

Припомняме ,че двете страни се срещнаха за първи път след началото на руската инвазия на 28 февруари в Гомелска област в Беларус, близо до границата с Украйна край река Припят. Тогава обаче не бе съобщено за постигнат напредък след близо пет часа разговори.

Руската страна постави като условия приемане на неутрален статут на Украйна и отказа от членство в НАТО, признаването на руския суверенитет върху окупирания Крим и възстановяване на териториите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики до административните граници на Донецка и Луганска област в Украйна.

Украинската страна поиска незабавно спиране на бойните действия и изтегляне на руските войски, като и двете преговарящи страни тогава се договориха разговорите да продължат.