Нямаме основания за сериозни притеснения по отношение на коалиционните партньори.

Това коментира в ефира на Нова ТВ Румяна Бъчварова, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов в отговор на въпрос, свързан с изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който е и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти".

Смехотворни са мотивите на вота според патриотите

Смехотворни са мотивите на вота според патриотите

Мотивите са съчинени в политическата канцелария на Кирил Добрев и Корнелия Нинова

Сидеров заяви, че ще види как ще гласува на предстоящия вот на недоверие към правителството. Причината за изказването му стана решението на Министерство на регионалното развитие и благоустройството да прехвърли стопанисването на стената на язовир "Бели Искър" на областния управител на София Илиан Тодоров, който е от политическата партия на Сидеров.

Според Румяна Бъчварова може да се постигне съгласие. Въпреки това в принципно отношение, тя коментира, че в предишни мандати са имали такива моменти, в които ГЕРБ става заложник на коалиционните си партньори.

"Ако говорим по принцип, винаги това може да се случи. Имаме опит от предишния мандат с такива ситуации. Но мисля, че сега начинът, по който се решават тези въпроси показва, че можем да постигнем съгласие. Ние в момента нямаме основание за сериозни притеснения. По-лошо е знакът, който се дава със самия вот на недоверие от страна на БСП. Дори не само това, по-лошо е неразбирането на БСП като основна опозиция към приоритетите, към задачите, които в момента правителството изпълнява", коментира Бъчварова.

Бъчварова отбеляза, че секретният доклад на ДАНС ще бъде медийно разсекретен.

"Документът, който се нарича мотиви за вота, лично за мен е политически несъстоятелен. Защото в него има един подбор по теми, за които БСП вече се е произнесла - аз не виждам какво ново може да каже, има цитирани неточно и неясно социологически проучвания. В този смисъл докладът, който се цитира, не е основание за съмнение в политиката на правителството, още повече, че се отнася за предишния мандат и още повече, че по тази тема, по която е този доклад, въпросите вече са решени. Става въпрос за период преди това правителство и факт, че тези проблеми вече са решени", заяви тя.

Относно спора за името на Република Македония с Гърция и предстоящите протести в Солун, Бъчварова коментира, че трябва да се намери отговор на този спор, за да не пречи този въпрос за започване на процеса на присъединяване на Македония към ЕС и развитие на нашите двустранни отношения.

"Фактът, че започва самият процес, вече е напредък. България може да гарантира добронамереност и за двете страни и да изиска и като председател и като съсед по-бързо решение", увери тя.