Спадът на телефонните измами е 91.6% в сравнение с 2018 г., в началото на 2019 спадът е 90.7%, а през настоящата година става въпрос за единични случаи. Днес има единични случаи на телефонните измами, а има дни и без никакви кражби.

Данните представи главният прокурор Иван Гешев по време на съвещание на службите на тема "Противодействие на конвенционалната престъпност", която се състоя в сградата на Главна дирекция "Национална полиция".

Ние не можем да се преборим с престъпността, никоя държава не може, но е факт, че в сравнение с 2017 г. 94% е намалението на телефонните измамни, отчете обвинител номер едно.

По думите му, за да бъдат постигнати резултати в интерес на хората е необходимо взаимодействие между институциите независимо от коя власт са те. Резултатите за първите пет месеца показват, че това е правилният подход и прокуратурата, и МВР се изградили добро взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво, похвали се Гешев.

Той благодари на служителите на МВР за издръжливостта и жертвите, които са направили от началото на годината заради пандемията от коронавируса. Под голям стрес и напрежение са служителите на МВР, а те продължават и до момента, отчете главният прокурор.

Само преди 3 години, ако някои бил казал, че телефонните измами могат да бъдат решени бързо, никои нямало да повярва. Това е проблем, който засяга възрастните хора и измамниците крадяха последните им спестявания, напомни Гешев.

За първите пет месеца са образувани над 550 досъдебни производства за конвенционалната престъпност, над 305 са привлечени към наказателна отговорност и стотици внесени. С месеци, например, в Пловдив нямало извършено престъпление.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отчете безспорните резултати и много доброто взаимодействие на полицията на централно и местно ниво. Резултатите ги виждаме, защото статистиката е ясна, тенденцията към намаляване е добра, но ни предстои още много труд, изтъкна той.

Основната задача пред прокуратурата и МВР е гражданите да имат чувството за сигурност. Трябва да се постараем такава да бъде работата, че да допускаме все по-малко и по-малко извършени престъпления, настоя Ивайло Иванов. Голяма част от охранителния състав не се е прибирал вкъщи и е постоянно на линия, каза още главният секретар и благодари на усилията на полицията за опазването на обществения ред.