Предстои Надзорният съвет да гласува персонални промени в състава на Управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР).

Очаква се веднага след това да се предложат и гласуват промени в Устава на банката от Общото събрание на ББР. Промените би трябвало да гарантират още по-успешното управление в контекста на най-добрите практики.

Пет партии срещу идеята Стоян Мавродиев да оглави ББР

Пет партии срещу идеята Стоян Мавродиев да оглави ББР

Мавродиев няма нито ден стаж на ръководна позиция в друга банка, пишат в открито писмо

Припомняме, че вчера пет извънпарламентарни партии оспориха предложението Стоян Мавродиев да оглави Българската банка за развитие. Партиите са "Движение Да България", ДСБ/ Нова Република, "Зелените", "Български земеделски народен съюз" и "ДЕОС".

Те изпратиха открито писмо до ръководството на БНБ и конкретно до Димитър Костов, ръководител на управление "Банков надзор" и до управителя на БНБ Димитър Радев, в което обосновават твърдението си.

"В публичното пространство са налице множество обективни данни, които оспорват надеждността и пригодността на Мавродиев да заеме позицията на изпълнителен директор на държавнaта банка за развитие", пишат политическите представители.

Китай дава 50 млн. евро заем на българския бизнес

Китай дава 50 млн. евро заем на българския бизнес

ББР договори заемът от Китайската Ексим банка да е за 5 години

Партиите изреждат причините за своята позиция - "Мавродиев доказано се провали като председател на Комисия по финансов надзор, която трябваше да се задейства и предотврати престъпната схема КТБ. Банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се ползваха с неговото благоволение. Загубите за обществото са над 4 млрд. лева плюс стотици милиони инвестиции, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица, пишат представителите на петте партии.