Пет извънпарламентарни партии оспорват предложението Стоян Мавродиев да оглави Българската банка за развитие (ББР).
Партиите са "Движение Да България", ДСБ/ Нова Република, "Зелените", "Български земеделски народен съюз" и "ДЕОС".

Те изпратиха открито писмо до ръководството на БНБ и конкретно до Димитър Костов, ръководител на управление "Банков надзор" и до управителя на БНБ Димитър Радев, в което обосновават твърдението си.

"В публичното пространство са налице множество обективни данни, които оспорват надеждността и пригодността на Мавродиев да заеме позицията на изпълнителен директор на държавнaта банка за развитие", пишат политическите представители.

Партиите изреждат причините за своята позиция - "Мавродиев доказано се провали като председател на Комисия по финансов надзор, която трябваше да се задейства и предотврати престъпната схема КТБ. Банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се ползваха с неговото благоволение. Загубите за обществото са над 4 млрд. лева плюс стотици милиони инвестиции, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица, пишат представителите на петте партии.

Мавродиев е известен експерт в предоставянето на услуги за създаване на офшорни компании и сметки, което очевидно е важен елемент от неговия професионализъм да стане и директор на държавна банка с 2.2 млрд. лв. активи - подкрепен от правителството, иронично оценяват уменията на председателя на КФН от петте формации.

Останалите "мотиви против" Мавродиев са изреждане на връзка между името на Мавродиев с делото за "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо. "Мавродиев е представил неверни сведения, за да ползва кредитна карта с по-ниска преференциална лихва, което е констатирано и от Софийска градска прокуратура, звено "Антикорупция" по пр. № 7216/2015 г.", пишат критиците на финансиста, номиниран за председател на ББР.

Красимир Ангарски влезе в надзора на ББР

Красимир Ангарски влезе в надзора на ББР

Доц. Красимир Ангарски замества Кирил Ананиев като член на Надзорния съвет на ББР

Стоян Мавродиев няма нито ден стаж на ръководна позиция в друга банка. Очевидно е, че стажът му като председател на финансовия регулатор КФН или като "ковчежник" на ПП ГЕРБ не може по разумен начин да се приеме като адекватен опит, се казва в писмото на петте политически сили.

На финала на откритото писмо се казва, че БНБ трябва да е научила уроците от провала КТБ и нуждата банките да се управляват по прозрачен начин от хора с морал, адекватен опит и професионализъм. Одобряването на лице със спорен интегритет за член на управителен съвет на банка противоречи на целта на закона за осигуряване на стабилна, надеждна и сигурна банкова система и защита на интересите на вложителите.

ББР финансира българските предприятия с китайски пари

ББР финансира българските предприятия с китайски пари

Кредитното споразумение е за 80 млн. евро

"Призоваваме Ви да проявите отговорност като приложите буквата и духа на Закона за кредитните институции и да не одобрите Стоян Мавродиев за член на управителния съвет на Българската банка за развитие", пишат представителите на десните партии.

В противен случай, БНБ ще абдикира под политически натиск от основата си функция за надежден гарант за стабилността на банковата система, предупреждават от "Движение Да България", ДСБ/ Нова Република, "Зелените", "Български земеделски народен съюз" и "ДЕОС".