Плевенската окръжна прокуратура е получила пожаро-техническата експертиза за инцидента във влака София - Кардам на 28 февруари, когато загинаха 9 души.

Документът съдържа 69 страници и ще е необходимо време прокуратурата да се запознае с материалите и да огласи своето заключение, съобщи БНР.

Според наблюдаващият прокурор Валери Мирчев, в оценката на специалистите няма нищо изненадващо, което да промени досегашния ход на разследването.

Експертизата, която е една от основните за изясняването на случая, категорично потвърждава, че пожарът е възникнал в 6-то купе на кушет-вагона.

Предстои анализ на целия събран доказателствен материал от 30-те експертизи и данните от разпитите на над 100 свидетели.

Припомняме, че срокът за прокурорското разследване беше удължен с 4 месеца.

Следващата седмица близките на жертвите ще се запознаят с пожаро-техническата експертиза.

Роднини на 8 от деветте жертви при пожара във влака София-Кардам в нощта на 28 срещу 29 февруари смятат да повдигнат общ граждански иск срещу държавата.

Това каза в Шумен Ана Рашева, дъщеря на трагично загиналия проф. Рашо Рашев, цитирана от БТВ.

Рашева е съобщила, че параметрите на иска все още не са уточнени. Тя казва още, че експертизата за пожара във влака е отхвърлила версията за терористичен акт във влака, но съмненията на близките ще останат винаги.

Очаква се роднините на загиналите в пожара да бъдат поканени и на заседанието на парламентарната комисия, разследваща причините за пожара.

Според наблюдаващия прокурор Валери Мирчев не конкретната техническа причина за запалването е довела до смъртта на хора.

По-важни са били действията и бездействията на отговорни и длъжностни лица, които са последвали непосредствено след възникването на пожара, смята Мирчев.

По думите му експертизата изяснява подробно всичко, което се е случило в нощта на инцидента.

Поради обществения интерес към експертизата, основните моменти от нея ще бъдат представени в сайта на прокуратурата в началото на следващата седмица, уточни Мирчев, цитиран от БТВ.