Министърът по Европейските въпроси Гергана Грънчарова не се съмнява, че безмитните магазини ще бъдат затворени.

Безмитните магазини са тема от миналото, заяви Грънчарова по повод обвиненията на опозицията, че управляващите нарочно бавят закриването им.

„Кампания има за всеки опит да се направи реформа. Казвам го с пълното либерално разбиране, че всяко едно правителство печели, ако печели бизнесът в една държава," заяви Грънчарова, цитирана от БНР.

"В същия момент очевидно ние не можахме да осигурим всички възможни условия, така че да гарантираме, че средствата, които се въртят като оборот в тези магазини, не отиват като хранителна среда за сивата икономика и за корупцията в пограничните региони," допълни тя.

"За това нямам никакво колебание, че безмитните магазини ще се затворят. Не защото Брюксел го иска от нас, а защото към този момент лично аз не видях нито един солиден аргумент за това, че държавата и държавния бюджет печели от тези магазини," убедена е тя.

Опозиционни депутати от своя страна искат извънредно заседание на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което да бъде прието решение за затваряне на безмитните магазини.

Наскоро от ГЕРБ предупредиха за възможна предпазна клауза от страна на Европейската комисия заради тримесечното забавяне на закриването на безмитните магазини.