Потърпевши излизат на протест срещу часните съдебни изпълнители (ЧСИ). Това стана ясно по време на пресконференция на ГД "Покана за доброволно изпълнение" на тема "Произволът на съд, ЧСИ, банки, лихвари и монополисти".

Пресконференцията започна със скандал, като се стигна до блъскане и дори до юмруци. Това наложи намесата на охраната и един от гостите на пресконференцията - Чавдар Янев, който бе дошъл с жена си, да напусне пресконференцията.
"На някои хора не им изнася, че няма да са в обективите на камерите", коментира грозната случка юристът Петя Георгиева. По думите й, въпросното лице Чавдар Янев и съпругата му водят дело срещу "Топлофикация", което е спечелено на три инстанции относно запор върху сградата, в която живеят. Георгиева изтъкна, че не могат да разберат, че имаме обща кауза.

От гражданската организация обявиха, че стартират серия от протести.

"Нямаме връзка с никакви партии, нямаме намерение да участваме във властта и не получаваме пари от никакви организации", обяви Ивайло Илиев, председател на ГД "Покана за доброволно изпълнение". Той допълни, че дори не са регистрирани официално в съда.

Някой трябва да каже, че царят е гол, изтъкна Илиев и посочи, че "съдебната ни система е превърната в една маша, която мародерства над всички българи и техните семейства, без изключение". Нарушени били основни права.

Самият той е човек, който е получил заем, но нито ги е окрал, нито е измамил съда, банките и всички други институции. "Получил съм кредитите, във връзка с бизнеса, който развивам", обясни Илиев и допълни, че от 2010 г. се бори да получи справедлив съдебен процес.

"Бях принуден да напусна единствено жилище", сподели той. По думите му, това е частен случай, но след като се случва масово в страната и са продадени над 150 000 жилища на други потърпевши, означавало, че това може да се нарече масов геноцид.

"Действа се като организирана престъпна група, с участието на огромен брой съдии, прокурори, ЧСИ и институции", коментира Илиев. Той обясни, че т.нар. заповедно производство е в глава "Изпълнителен процес" и всеки трябва да си зададе въпроса как се пристъпва към изпълнение, без преди това да има справдлив процес.

Илиев изтъкна, че е подал жалба до еврокомисаря по правосъдието, сезирал е ВСС, ВКС, Правосъдбото министерство, МВР и няма институция, която да не е запозната.

"Проблемът е огромен и ние търсим неговото разрешение по законен път и с протестни действия, в рамките на закона, а не със саморазправи", коментира още Илиев. Затова в 18:00 ч. Протест ще има в София пред Съдебнатта палата. В Пловдив също се готви протест, който ще е пред районния съд.

"90% от случващото се в съдилищата е противозаконно", изтъкна юристът Петя Георгиева. По думите й е масова практика делата да завършват с невлезли в сила решения, а успоредно с това - с излезли изпълнителни решения, които действат спрямо дадени лица.

"Към днешна дата обществото ни страда от сериозен дефицит на справедливост, морал", заяви адвокат Светла Миланова. По думите й справедливостта и хуманността са стигнали ръба на санитарния минимум и това се усеща в правосъдната ни система.

Миланова изтъкна данни, според които българският гражданин има 15% доверие в съдебната система и 6% доверие в прокуратурата.

Тя обърна внимание на това, че има много свободна интерпретация при заповедното производство и то се отдалечава сериозно от разпоредбите на закона. По думите й заповедното производство се е превърнало в Кутията на Пандора и всеки с користни цели може да го ползва. Злоупотребява се с права и справедливост, посочи Миланова. Тя подчерта, че не може да си позволим 21 век да се изхвърлят хора на улицата само заради това заповедно производство.

Юристът констатира и институционалното безхаберие.