Снимка: Emaxpress

Екипи на Гражданска защита оказаха помощ на 14 души през изминалото денонощие.

В община Кайнарджа, област Силистра, е получен сигнал за обърнат автобус с 12 пътници по пътя Силистра - Средище в района на с. Главан.

Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности" към Териториална дирекция „Гражданска защита" - област Силистра е извозила пътниците и изтеглила автобуса. Пътниците са в добро състояние.

Река Тунджа преля, наводнен е пограничният регион Огрин.

Оказана е помощ и на премръзнал 23-годишен мъж, намерен в изоставена сграда в Силистра. Мъжът е откаран в болнично заведение с измръзвания.

Във Варна екипи оказаха помощ на паднал в улична шахта мъж. Мъжът е с леки наранявания. Оказана му е лекарска помощ.

По информация на Ситуационния център на Гражданска защита, към 6:00 часа тази сутрин 4 селища са без ток в община Каварна, селата Белгун, Травник и Нейково, в община Ихтиман, махала Белица и хижа „Иглика" в община Кюстендил.

Без вода са селата Хаджи Димитър, Могилище и Камен бряг, в община Каварна и село Бързия, община Берковица. Три са населените места без достъп. Поради отнесен водосток няма достъп до село Щерна, община Джебел.

В четири общини на Силистренска област днес отново няма да има учебни занятия, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Силистра Велико Георгиев.
Още...

Паднала скала е препречила пътя между махала „Кулич" и махала „Карабунар", с. Морянци, община Крумовград.
Няма селища без телефонни връзки. Спасителните екипи са изтеглили 24 автомобила през изминалото денонощие.

Спасителни екипи от Бургас и Айтос и днес продължават работа по отводняването на приземните помещения на хотелите „Простор", „Луксор" и „Мирамар" в Обзор.
По думите на директорът на „Гражданска защита" в област Бургас - инж. Йордан Лозев обстановката в Бургаско, след падналите проливни дъждове вече е нормализирана.

Поради затопляне на времето, съществува опасност от падащи висулки. Припомняме на гражданите да не се движат под стрехи, мостове и места, където има опасност от падащи ледени висулки.

Река Тунджа преля, наводнявайки пограничния регион Одрин. Повишен е дебитът на реките Марица и Арда, съобщи Радио Пловдив.

"Засега няма опасност от преливане на река Марица. Но положението с река Тунджа, която преля, е по-критично, затова са затворени три от мостовете над реката", каза валията на Одрин Мустафа Бююк.

Официални турски източници информират, че България е уведомила предварително турската страна, че ще отвори шлюзовете.

Наводнени са много жилища, магазини, работни места, рибарските пристани.

Залят е спортният комплекс край Одрин, където се провеждат традиционните народни борби Къркпънар. Преустановено е движението в критичните райони, съобщиха от одринското валийство, където е сформирана кризисен щаб.