Кучетата в хасковския зоопарк са евтаназирани незаконно. Това твърдят от фондация „Четири лапи". Припомняме, преди седмици там в контейнери бяха открити труповете на десетки кучета.

От фондацията са подали жалба до министър Валери Цветанов за нарушенията и бездействието, които според тях демонстрира Районната ветеринарномедицинска служба. От „Четири лапи" са категорични, че твърденията на управителя на зоопарка в Хасково, че извършената от него на 30 април  евтаназия на 24 кучета е законна, не отговарят на истината.

Още през февруари след проверка на фондацията и РВМС е установено, че бившият изолатор, както и дейността на общината по ограничаване на популацията от бездомни животни, е в нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, твърди д-р Марина Иванова от „Четири лапи".

Тя допълва, че проверката на организацията е установила, че изолаторът не е регистриран и липсва каквато и да било документация за работата му. Незаконният  обект е работел в продължение на 4 години на територията на зоопарка, без да има наложени каквито и да било санкции.

Недоумявам как може д-р Стайков да твърди, че законно е умъртвил кучетата, при положение, че на територията на зоопарка дори няма помещение за извършване на ветеринарномедицински манипулации, допълва тя.

Иванова коментира още, че от организацията са изключително разочаровани от действията на РВМС-Хасково и лично на директора й д-р Джемил Читов

От „Четири лапи" припомнят, че на 30 април представители на австрийската организация „Тирхилфе зюден - Австрия" откриха телата на 45 кучета в контейнери за смет в зоопарка в гр. Хасково.

Това беше поредният случай на констатирани груби нарушения на Закона за защита на животните, след като в края на 2008 г. представители на същата организация откриха пълни с трупове на кучета клетки в изолатора.

Според приетия в началото на 2008-а година Закон за защита на животните, всяка община трябва да организира кастриране на бездомните животни на своя територия, а на евтаназия се подлагат само доказано агресивни и нелечимо болни животни.

От „Четири лапи" са категорични, че чрез офиса си по европейска политика в Брюксел ще сезират Европейската комисия, в случай, че и след третата им жалба не последват решителни действия за налагане на предвидените от закона санкции и не бъде прекратена незаконната дейност на община Хасково по залавяне и умъртвяване на бездомните кучета в града.