Заради разрушаването на бреговата ивица от абразията в Черно море България губи годишно около 25-26 декара площ от своята територия
Това обяви директорът на Института по океанология във Варна проф. Веселин Пейчев пред БТА.

Той разкри, че скоростта на процеса по нашето крайбрежие не е еднаква.

Според експерта проблемът с абразията е еднакъв по света, но все още няма универсален метод за противодействие на процеса. Абразията е разрушаването на бреговете под действие на морското вълнение и теченията, обяснява професорът.

По нашите брегове абразията продължава през последните 10 000 години, откакто се покачва нивото на Черно море. За този период е "срязан" целият шелф - някъде около 30-40 км от сушата са се превърнали в дъно на море поради този процес.

Нашето крайбрежие е с разнообразен геоложки строеж, който оказва влияние върху скоростта на разрушаване на бреговата ивица. По северното крайбрежие скалите са по-слаби и там скоростта на разрушаването е по-висока, докато на юг от Бургас има здрави вулкански магмени скали и там скоростта ѝ е ниска - някъде около 1 сантиметър на година.

Най-видимо е въздействието на вълните при Крапец и Шабла, там скоростта на влизане е от порядъка на 1.70-2 метра на година, защото брегът е изграден от льос.

Най-добрата защита срещу абразия е плажът, а където има естествени плажове, вълновата енергия се гаси в пясъка и брегът остава запазен. Така че много добър способ за защита е изграждане на изкуствени плажове. У нас опитът с такива плажове е скромен. За пример са плажовете по крайбрежната алея на Варна между буните, те са изкуствено създадени чрез метода "байпас". За тяхното изграждане беше взет пясък от дълбочина 10-15 метра от морето и насипан върху брега. Така бяха създадени тези плажове, които спасиха разрушаването на брега на Морската градина на Варна, поясни експертът.