Хакерска атака към електронното преброяване още в първия му ден е отчетена към системата.

Това бе съобщено на брифинга в Министерски съвет, с който се открива кампанията по преброяване. Самото преброяване се забави с една година заради пандемията. Кампанията стартира от днес, 7 септември. Самите преброители ще тръгнат по домовете от 18 септември.

Атаката се очаква да бъде преодоляна до минути, увериха на брифинга, а само пет минути по-късно съобщиха и че тя е спряна.

Създадена е четиристепенна защита. Няма опасност от теч на данни.

Много често такива атаки не са недобронамерени, а просто някой цели да си покаже възможностите и способностите, заяви шефът на НСИ Сергей Цветарски.

От днес започна националното "Преброяване 2021". От 00.00 часа вече може да подадем данните си в онлайн формат в сайта Census2021.bg. За първите 7 часа са преброени 3751 души. Тези данни представиха на брифинга в Министерския съвет вицепремиерът по еврофондове Атанас Пеканов и директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Целите на НСИ са в преброяването да се включи 70% от населението. Ще се изследват както демографската структура на населението, така и социалният статус на гражданите, характеристиките на сградния фонд и условията за живот. Данните ще бъдат ползвани за формиране на политиките на държавата в дългосрочен план, каза вицепремиерът Пеканов.

Срокът, в който всеки български гражданин може да се включи в онлайн преброяването, е до 17 септември. От 18 септември до 3 октомври преброители ще минават по адресите на всеки участвал, за да съберат данните. Принципът обаче, се оказва, че е "морковът или тоягата". Глобата за отказ от участие в преброяването е в размер на 160 лева.

Дейността на НСИ и събраните нови данни нямат нищо общо с ЦИК и избирателните списъци. Това значи, че "мъртвите души" в изборните списъци няма да бъдат премахнати вследствие на преброяването, отговори на въпрос на News.bg шефът на НСИ.