Банките продължават да взимат парите на хората и да ги пазят, но при срочните депозити, когато лихвите са по-високи, банките имат интерес да привлекат средства за по-дълго време. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на БНТ.

По думите му банките и финансовите институции са част от финансовата структура на икономиката. Понеже няма голямо търсене на кредити заради потиснатата икономика и кризата, породена от коронавируса, един от ефектите е, че няма срочни депозити, защото никой не се нуждае от толкова много пари, обясни Хампарцумян.

Държавата гарантира кредитите на студенти и докторанти с до 40 млн. лв.

Държавата гарантира кредитите на студенти и докторанти с до 40 млн. лв.

Безплатни книжки за 4-годишните деца

Според него всяка инвестиция, която носи по-висока доходност включва по-малък или по-голям риск. В момента има повече депозити, отколкото кредити. В момента, в който икономиката отлепи и тръгне нагоре, тези пари, които са във формата на депозити, ще бъдат използвани, уточни Хампарцумян.

"Пари има, но въпросът е как се използват", изтъкна банкерът и добави, че икономиката в света все още се пренарежда.

Държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса

Държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса

Правителството обяви най-мащабната мярка за възстановяване на бизнеса

Устойчивостта започва да става ключов елемент в икономическото планиране на компаниите. Устойчивост е една от ключовите думи, освен растеж, отбеляза финансистът.

Левон Хампарцумян подчерта, че банките са подготвени за взимането на лошите кредити. Ако има затруднения, банките няма да удушат клиентите си, а ще намерят начин да се предоговорят и да си вземат парите, като покачването на сумите би било нещо нормално, каза още Хампарцумян.