В България тече организирана, целенасочена хибдридна война срещу западната ни евроатлантическа ориентация, заяви пред Bulgaria On Air социалният антрополог Харалан Александров. Той е категоричен, че не може политиците да се държат все едно са постоянно в предизборна кампания.

Той посочи, че президентът Румен Радев е бащата на управляващата коалиция.

"Дори при добро желание обстоятелствата са такива, че много трудно човек може да удържи тревогата си в момента. Това е задача на лидерството. Една от основните задачи на лидерството, особено в ситуация на криза и много конфликтен контекст е да даде интерпретация на това, което се случва, която едновременно да отговаря на реалността, за да бъде приемлива. Страхувам се, че новото лидерство започва да се проваля в тази си задача, което е проблем на властта." - коментира социалният антрополог в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че картината, която вижда на терен, е притеснителна.

"Близо 2 седмици пътувах из страната и хванах "края на махмурлука". Хората отлагаха момента, в който ще започнат да осъзнават какво се случва. И изведнъж изтрезняха и влязоха в депресия. Много са тревожни и притеснени, най-вече заради икономически причини. Те нямат капацитет да се тревожат за всичко, което се случва, като че ли отказват да се тревожат за пандемията с надеждата, че ще отмине." - посочи Александров.

По думите му, хората са разтревожени заради бедността.

"Бях на терен, когато Нинова си препотвърди лидерството, хората много се зарадваха. Искат си я, тя ще си ги дундури, тя ще се грижи за тях. Те не могат да усетят тази загриженост от другите участници в това правителство. Икономическата тревога е най-голяма. На второ място е Македония, изненадващо за мен, излиза, че е по-важна от COVID-19. Усещането е за това, че България трябва да капитулира и под много силен международен натиск да предаде нещо, което е много съкровено. Има дълбока обида, че пак сме прецакани." - подчерта Харалан Александров.

Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Пендаровски: Петков няма право да иска включване на българите в Конституцията на РСМ

Искането на България било намеса във вътрешните работи на Северна Македония