Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в следващите няколко месеца не се постигне декларираната голяма цел - оставка на Иван Гешев. Това прогнозира пред БНР управителят на социологическата агенция "Маркет Линкс"Добромир Живков.

Той посочи, че от близо година прокуратурата е поставена под много силен обществен и институционален натиск, но все още няма развитие.

По негови думи последният казус с оставката на Сотир Цацаров дава индикации за известно отстъпление, въпреки предположенията, че това е част от прегрупиране на защитаващите сегашното статукво в прокуратурата и съдебната система като цяло.

Живков определи първия мандат на президента Румен Радев като "много пъстър".

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Премиерът с ясен критерий за новия шеф на КПКОНПИ - да има един аршин към всички

Имахме много силна партийна доминация на ГЕРБ на почти всички обществени нива и това изтласка президента Радев като естествена опозиция, обясни социологът и допълни, че Радев е бил най-силният опозиционен център и "този, който изразяваше опозиционния патос".

През тези години политическият апетит на президента нарасна, нарасна и неговата самоувереност, че може да влияе много сериозно в политическия живот на страната, заяви Живков.

Според него трябва да се следи до какъв резултат биха довели ставащите все по-видими политически амбиции.

По думи на социолога президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията. Това щяло да е най-сериозното му изпитание през следващите няколко години.

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Припокриване и усмивки за правосъдната реформа между преговарящите за кабинет

Живков посочи, че противопоставянето президент - премиер през последните години е довело до това повече хора да се политизират.

Той очерта рисковете от изкушението на президента "за все по-активно участие, не толкова видимо, през влиянието, което има във вземането на важни решения".

Според него това може не просто да навреди на втория мандат, но и да доведе до рискове за изпълнителната власт. Правителство, което не изглежда самостойно, не изглежда да взема решението си само, много бързо може да изгуби доверие, предупреди социологът.

Президентът инвестира изключително много в тази управленска формула, която имаме в момента, но именно той може да бъде сред сериозните рискове, ако не се оттегли, коментира той. Според него може да изиграе лоша шега и на двете страни.

Имиджът на президента остава стабилен и силно позитивен, обобщи Живков.

Борисов: Радев показал кой ръководи, а Петков са качил на спасителен сал

Борисов: Радев показал кой ръководи, а Петков са качил на спасителен сал

Напълно ненужен КСНС, нищо ново, оцениха отново от ГЕРБ