Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президентът Румен Радев по темата Северна Македония, бил абсолютно ненужен, тъй като само потвърждавал намерения, записани в Договора за добросъседство още от правителството на ГЕРБ. Реалната цел обаче била друга - Радев да покаже, че той фактически управлява.

Това мнение изказа на брифинг на ГЕРБ лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов.

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

Радев: Четири години Македония не прави нищо по изпълнение на поетите ангажименти

"Напълно ненужен КСНС. Или пък може би нужен, защото това, което президентът Радев е обещавал на евроатлантическите ни партньори, да се откачи от него на нищо неподозиращия премиер. Неподозиращ какво му се случи вчера - президентът му отне всякаква възможност за маневри. Защото, когато абсолютно всички партии са застанали на една позиция, те дори и в парламента няма как да търсят някаква реакция", съзря задна умисъл в действията на държавния глава Борисов.

И прекара около 10 минути от пресконференцията си четейки от листове откъси от Договора за добросъседство, които според него доказвали думите му, че нищо по същество ново не е било формулирано на Консултативния съвет. "Сиреч това, което иска да надградят, вече сме го надградили, вече са в НАТО", "С техния президент, с техния премиер бяхме пред папата, в църквата се поклонихме пред мощите, бяхме на паметника на цар Самуил, после ходехме в Скопие", бяха само част от коментарите, с които експремиера съпроводи откъсите от документа.

Защо бе нужен този КСНС, попита отново Борисов. И си отговори: "Напълно ненужен като отговорност, като държавност, напълно ненужен като необходимост. Или пък с първа цел - да покаже, че президентството е горната камара на парламента и от президентството се свеждат задачите на партиите, на парламента и на правителството. Спомняте ли си след КСНС премиерът да не се е изказвал?"

Президентът и част от екипа му са се изолирали

Президентът и част от екипа му са се изолирали

Държавният глава обяви със снимка от ВМА, че си е поставил бустер доза

Борисов влезе и по-надълбоко в предположенията си около КСНС. "Никога не съм вярвал в конспиративните теории - но сега тази карантина се явява като спасително салче на премиер, на президент, на правителство". И изрази очакване - новите управляващи щели да се скрият зад "монитрите на онлайна", за да избягат от отговорността си да приложат решения за задълбочаващите се кризи. Които били много, за разлика от управлението на ГЕРБ, смята бившият министър-председател, чиято останала част от изявлението бе насочена по друга от основните му теми - икономиката в момента и паралел със свършеното от ГЕРБ в миналото.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му са под карантина

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му са под карантина

Те са контактни на председателя на НС, който даде положителна проба за Covid-19