Извънредната епидемична обстановка е до 31 март 2022, което означава, че след тази дата падат всички противоепидемични мерки. Това коментира пред News.bg народният представител от ДПС и бивш социален министър д-р Хасан Адемов по повод предложенията на управляващите в Закона за здравето, които минаха на първо четене в здравната комисия в Народното събрание. С предложения законопроект от управляващите за промени в Закона за здравето, по думите му, става ясно, че здравният министър ще има право да налага противоепидемични мерки, ако това се налага в цялата страна или даден регион. Директорите на РЗИ заедно с главния държавен здравен инспектор ще имат право да налагат мерки на регионално ниво. Това създава друг тип проблеми, опасява се той.

Здравният министър няма да има право да затваря обекти и да ограничава влизането в страната, но ще има право да налага мерки на граничен контрол като здравен сертификат. Това, което е притеснително в законопроекта, е, че министърът на здравеопазването ще може да налага макар и тези меки мерки като носене на маски в закрити помещения, проветряване, спазване на дистанция, дезинфекция, но няма ясни правила за колко време може да ги налага, по какви критерии трябва да ги налага, обясни Хасан Адемов.

Депутатите приеха маските да са пожелателни

Депутатите приеха маските да са пожелателни

Промените ще влязат в сила от 1 април

Той отчете, че хората са изморени от непрекъснатите мерки и смяната на правилата през няколко дни. В закона, по думите на народния представител, не е записано, че маските и карантината остават в сила, както твърдят управляващите. В закона не е записано такова нещо, а е записано, че министърът на здравеопазването ще налага тези мерки, допълни депутатът. В закона също не е записано, че маските стават доброволни. Той коментира, че редица експерти смятат, че все още е рано за отпадане на ковид ограниченията.