Домашно куче откри изчезнала жена в безпомощно състояние в бургаския парк "Езеро" и с това спаси живота й, предаде Нова телевизия.

Възрастната жена е била обявена за издирване от четири дни и оттогава е лежала в парка в калта.

В събота сутринта 6-годишното хъски Хаус и осиновената от приют Ечи са били на разходка в Морската градина със стопаните си. Изведнъж кучетата се превъзбудили и хукнали към гористата част на парка.

"Тръгнахме след тях. Бяха изключително неспокойни и двамата, особено Хаус. Дойдохме тук, затънахме в тази кал и решихме да се върнем обратно. В момента, в който решихме да се връщаме, той се стрелна в тези храсти, затова отидохме да го издърпаме. Видяхме, че лежи жена. Изглеждаше като мъртва. Когато отидох при нея видях, че диша, но не отговаряше. Просто трепереше цялата. Явно е била тук през нощта, а то имаше буря и беше затънала цялата в кал. Тревата беше вдигната. Жената лежеше, ако кучето не беше влязло там при нея, никога нямаше да я видим." - разказва стопанката на Ваня Георгиева.

Ваня и приятелят й веднага се обадили на телефон 112. До пристигането на линейката Хаус седял до краката на безпомощната жена и плачел. А калта била толкова дълбока, че линейката затънала и се наложило да бутат. Оказало се, че полицията знае за изчезването на възрастната жена.

Според неофициална информация, жената е напуснала центъра за психично здраве в четвъртък. 24 часа по-късно е била изписана по административен път, тъй като постъпването й в лечебното заведение е било доброволно.

След преглед в бургаската болница е установено, че 73-годишната жена няма сериозни наранявания, въпреки че е прекарала два дни под открито небе. След това тя е била върната в Центъра за психично здраве, където е била на свободен режим на лечение.

Това не е първият случай, в който Хаус спасява и помага. Стопаните му разказват, че още от малко куче домашният им любимец защитава безпомощни хора и животни.

"Имаме котка, която самият той си осинови. Изпада в някакво чувство, ако някой я вземе - да я защитава. Непрекъснато плаче, ходи да я целува и изпитва някакво такова бащинско чувство към малки същества." - разказва Ваня Георгиева.

А за спасяването на жената Хаус вече е получил награда.

"Любимото му ястие е риба, така че - порция риба, а и той си получава редовно наградите", разказва стопанката му.