Десетки излязоха на протест пред сградата на НЗОК заради животозастрашаващи забавяния на лечение за хепатит С.

Протестът е под наслов: "Акция на осъдените на смърт от Националната здравноосигурителна каса. Искаме да попитаме НЗОК защо допуска хората с хепатит C да умрат от вече лечимо заболяване?”.

Някои от демонстрантите бяха сложили черни качулки на главите си и носеха протестни плакати, а други бяха с вързани ръце. Сред лозунгите на протеста: „Умираме от лечимо заболяване!”; „440 души с хепатит C чакат разрешение за живот!” и "НЗОК ни осъжда на смърт!”.

В демонстрацията се включиха болни от заболяването и техни близки заради т.нар безинтерферонова терапия, която има до 90% успеваемост и която от март би трябвало да е безплатна за всички заразени.

„Искам да напомня, че това са хора с тежки онкологични заболявания придружаващи, с коинфекция, с ХИВ, с рак или цироза на черния дроб. Всеки ден за тези хора е с огромно значение”, каза Силвана Лесидренска от организаторите на събитието, цитирана от bTV. 

По думите й много пациенти са подали протоколите си за лечение преди месеци, но нямат никаква информация от НЗОК.

Тя поясни, че 400 протокола „отлежават” в касата, без да са разглеждани.

 „Аз не съм тук в памет на покойния ми съпруг. Аз съм в името на всички, които са живи и имат шанс да живеят. Когато науката им даде този шанс, много моля администрацията да не им го отнема”, заяви от своя страна жена, чийто съпруг е починал.

Тя разказа, че на 15 април са били подаде документи за лечението му. Ден след изтичането на законовия срок най-накрая дошла информация, че той е отложен заради техническа грешка в етапната експертиза. Не доживял ново явяване пред експертна комисия.

Забавяне няма и всички с документи, подадени до месец май, са разгледани, опроверга от своя страна доктор Стаменова от НЗОК. До този момент от безинтерфероновата терапия са се възползвали 211 души, като има готовност да се провеждат и извънредни заседания на надзорния съвет за одобряване на още хора.

Тя опроверга информациите, че експертните комисии ще бъдат намалени.

Организаторите на протеста припомнят, че преди повече от половин година НЗОК обеща на пациентите с хепатит С да бъде отпусната животоспасяваща терапия. Лекарите са изготвили списък с над 300 души още през 2015 г. 

440 души чакат за одобрение на протоколите им.

Всичко това се случва в европейска държава, и то в момент, в който Световната здравна организация оповести създаването на план за елиминиране на хепатит С по света, отбелязват организаторите.

В България има внесен хепатитен план, но все още не е подкрепен от българските институции и отлежава вече пета година, докато ние измираме…, оплакват се те.