Голямото количество хероин, заловено миналата седмица край Сливен, е част от международен канал за трафик на дрога с произход Иран. Бяха задържани двама турски граждани, работили в сдружение. Каналът е наблюдават от 4 месеца, когато е образувано и досъдебното производство.

Хероинът пристигнал по море в България на пристанище "Варна-запад", като бил натоварен в четири големи контейнера, сложен в мраморни плочи. Не във всички плочи е бил вложен хероин. В някои от тях бил издълбан тайник. Средно в плоча се съдържало между 3-4 килограма хероин.

Около 400 кг е задържаното количество с операцията. Качеството му е високо. Стойността на наркотика в България възлиза на около 25 млн. лв.

Наркотикът бил предназначен за Западна Европа. Българският пазар не може поеме такова количество хероин, изтъкна прокурор Маджарова. Хероинът бил приет от конкретен човек и бил насочен с товарен автомобил към вътрешността на страната за голям цех в Сливен.

Целта е била там да се извади от вградения мрамор и по сухопътна граница да продължи до крайната дестинация.

Прокуратурата хванала престъпниците по време на действие - когато изваждали наркотика от самите плочи, чупейки ги.

Прокурор Валентина Маджарова, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната наказателна прокуратура, информира на брифинг, че им е повдигнато обвинение за трафик на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Задържаните са с чисто съдебно минало.

Акцент в думите на Маджарова бе поставен във възрастта на трафикантите - "Не бих казала, че се намират в младежка възраст. Не можем да твърдим, че извършеното престъпление е по увлечение, а възрастта им е солидна."

Задържаха близо 700 кг хероин при спецакция на ГДБОП
Обновена

Задържаха близо 700 кг хероин при спецакция на ГДБОП

Дрогата е открита в склад в Сливен