Химическите атаки в Сирия за последните пет години са 35. Това стана ясно от думите на арабиста проф. Владимир Чуков в ефира на БНТ по повод на ситуацията в Сирия.

САЩ не изключват да бомбардират армията на Сирия

САЩ не изключват да бомбардират армията на Сирия

Мей призова Русия да бъде подведена под отговорност

"По данни на ООН, от 2013 г., когато беше тази историческата, първата атака с химическо оръжие пак в Гута - тогава, когато Барак Обама, между другото е обект на обвинения от страна на Доналд Тръмп, че ако той тогава би предприел атака срещу Башар Асад, "животното Башар Асад" нямало да бъде на място, т.е. щял да бъде в миналото", припомни проф. Чуков и доуточни, че "35 са химическите атаки в Сирия от 2013 г. до сега".

"Няма как СС на ООН, като най-отговорния орган на универсалната международна организация да не вземе никаква реакция", коментира ситуацията проф. Чуков.

Москва предупреди за много опасно развитие в Сирия

Москва предупреди за много опасно развитие в Сирия

Надявам се, че САЩ ще разберат това

Той изтъкна, че става дума за десетки хиляди хора, които са избити.

"Днес излезе една много интересна карта - къде, с какъв газ е било извършено нападението, като към ООН до миналата година имаше една работна група за разследване на определяне на химическите атаки. С руско вето тази група обаче вече не съществува. От 2015 до 2016 г. тази група се занимаваше с 3 химически атаки и Русия реши, че тази група е много политизирана и в момента просто тя не съществува", заяви проф. Чуков.

По повод заседанието на СС на ООН той обясни, че форума представлявал тестване на руското настроение. Трябвало да се види дали руснаците биха желали да бъде възстановена тази група.

Ако тази група установи, че има химическа атака, това автоматично по силата на чл. 7 означава, че субектът, който го е изстрелял, трябва да бъде обект и на военен удар, отсече проф. Чуков.

САЩ разследват химическа атака в Сирия

САЩ разследват химическа атака в Сирия

70 загинали и 150 ранени в Източна Гута