Военният министър на САЩ Джеймс Матис не изключва "нищо" след подозренията за химическа атака в Сирия, която доведе до спекулации, че Вашингтон може да използва военна сила, информират американски медии.

Матис обвини Русия, че не е изпълнила задълженията си за гарантиране премахването на всички химически оръжия от Сирия.

Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

При ударите загинаха 14 души, включително двама иранци

Първото нещо, което трябва да проверим, е защо все още се използват химически оръжия при положение, че Русия гарантираше премахването на всички химически оръжия. Ние ще отговорим на този въпрос, като работим с нашите съюзници и партньори от НАТО до Катар, каза Матис преди среща с емира на Катар.

Москва предупреди за много опасно развитие в Сирия

Москва предупреди за много опасно развитие в Сирия

Надявам се, че САЩ ще разберат това

Запитан дали могат да предприемат военни действия срещу Асад, той отговори: "Точно сега не изключвам нищо".

Междувременно британският премиер Тереза Мей заяви, коментирайки химическата атака в град Дума, че държавите, които подкрепят правителството на Асад, трябва да бъдат подведени под отговорност заедно със сирийския лидер, информира "Ройтерс".

Русия обвини Израел за удара срещу военната база в Сирия

Русия обвини Израел за удара срещу военната база в Сирия

Израел засега не е коментирал

Да, това се отнася за действията, бруталните действия на Асад и режима му, но също така и за тези, които подкрепят режима. Разбира се Русия е една от тези държави, каза тя на пресконференция в Дания.

"Това е брутален режим, който атакува собствения си народ. Ние сме много ясни, че трябва да бъде подведен под отговорност, поддържащите държави също трябва да бъдат подведени под отговорност", добави Мей.

Сирия: Удариха с ракети ВВС база

Сирия: Удариха с ракети ВВС база

Няма независимо потвърждение

По-рано външният министър Борис Джонсън призова за "твърд и енергичен международен отговор".

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му има задължения към Сирия и към "законното, легитимно правителство".

"Що се отнася до предупрежденията на Белия дом, че Вашингтон не изключва възможен удар в Сирия - вие знаете, нашите военни вече реагираха на това. Имаме задължения към Сирия. Задължения, които се основават на нашето споразумение, сключено със законното, легитимно правителство на Сирия по молба на това правителство, което случайно е страна членка на ООН", обясни той.