Два израелски бойни самолета F-15 са извършили ударите срещу сирийската военновъздушна база близо до сирийския град Палмира, твърдят от военното министерство на Русия.

Според Русия самолетите са дошли малко преди 4 часа сутринта местно време от ливанското въздушно пространство и са извършили 8 въздушни удара, 5 от които са били отблъснати от сирийската противовъздушна отбрана. Израел засега не е потвърдил твърденията на Русия.

Междувременно режимът на сирийския диктатор Башар Асад също обяви, че Израел стои зад въздушните удари. 

По-рано беше съобщено, че 14 души са били убити при нападението, включително няколко ирански войници. Въпреки че сирийските държавни медии първоначално нарочиха САЩ за ударите, Пентагонът отрече да е замесен.

Сирия: Удариха с ракети ВВС база

Сирия: Удариха с ракети ВВС база

Няма независимо потвърждение

"В момента министерството на отбраната не провежда въздушни удари в Сирия", изтъкнаха от Пентагона в изявление. Френската армия също отрече да има пръст в нападението.

Американският президент Доналд Тръмп обаче заплаши да отмъсти на онези, които са замесени в атаката с химически оръжия в Дума по-рано. Заедно с френския си колега Еманюел Макрон той се зарече да "координират категоричен, съвместен отговор".

Тръмп: Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад

Тръмп: Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад

Животното Асад щеше да бъде история