За първи път виждам такава трагедия, с толкова пострадали и толкова много съборени жилища. Това споделя командирът на дежурен екип Христо Кантев, участвал от първия момент в операцията, след трагичния инцидент в Хитрино.

Той доплъва, че е доволен, че е успял да се включи в спасяването на хората, тъй като това му е работата. Първия ден нямаше никакво време за почивка, впрегнахме всички сили да гасим огнищата и да евакуираме хора.

Веднага след като получихме сигнала, се натоварихме на колите си и тръгнахме към мястото на инцидента, разказва и колегата му инсп. Димчо Ангелов. Допълнителните сили винаги идват малко по-късно. Първоначално са обезопасили цистерната, която се преточва в момента и са гасили допълнителни огнища, които се получават. Внимава се да не се получи искра и да се взриви, защото има изтичане на газ.

Най-стряскащото за мен при пристигане на място бяха многото ранени и загиналите хора. Работя от 30 години в пожарната, за мен това е най-страшният инцидент, заявява Ангелов.

По думите му пожарогасенето не е трудно - трудното е да вадиш живи хора, които са затрупани и се мъчат.

Двамата не скриха, че независимо от дългия си стаж и опит, за първи път се сблъскват с взрив в такъв мащаби с толкова много човешка мъка.

Само около два часа преди получаването на сигнала за Хитрино пожарникарите са се прибирали от гасенето на друг голям пожар. На практика са имали време само да презаредят и подготвят пожарните автомобили, за да се озоват на съобщението за трагичния инцидент.

Христо Кантев благодари за грижата към екипите - подсигурени са им вода, храна, топли напитки. Сега работим по цистерната, от която има теч.

Кантев се надява всичко да мине благополучно, да приключи нормално и да се обезопаси района.