Хонорарът на Ахмед Доган е подкуп, за да бъде избран "Минстрой" за партньор за "Цанков камък".

Това заяви Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС, цитиран от БиТиВи, в коментар относно консултантските хонорари на Ахмед Доган.

Фирмата, която изплаща консултантския договор на Доган по "Цанков камък", е "Минстрой", посочи Октай. По думите му в проекта "Цанков камък" са похарчени над 400 млн. евро.

Това е начин на получаване на подкуп, категоричен бе Октай. Според него прокуратурата може да квалифицира това деяние и като престъпление.

По мнение на бившия зам.-председател на ДПС в момента се случва официализиране на всичко, което е ставало през годините, когато Доган е бил в управлението.

Доган говореше за порции от властта, за обръчи и как работят с различни групировки, когато частни компании вземаха държавни проекти. За никого не е тайна, че през годините Доган работеше в тясно сътрудничество с "Мултигруп" и че един от най-големите конфликти беше и това, коментира още Октай.

Той добави, че близкото партньорство на Доган с Илия Павлов и по-късно с Николай Вълканов не е било тайна за никой. От тайна сделка с Вълканов следваше да се вземат стотици милиони, съобщи още Октай.

Запитан не се ли страхува, че може да го контраатакуват, бившият зам.-председател на ДПС отговори: Не ме е страх, каквото съм имал в ДПС, всичко съм изчистил. Той припомни, че е защитил правата си и че е единственият човек, който е осъдил за клевета Доган за 1 лев.

Припомняме, преди дни стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде изправен пред съда. Депутатите от комисията за борба с корупцията решиха, че има конфликт на интереси в това, че той е взел над 1,950 млн. лв. хонорар по проекта "Цанков камък". Случаят отива за разглеждане във Върховния административен съд.

Решението бе подкрепено от депутатите Димо Гяуров (Синята коалиция), Николай Коцев (ГЕРБ) и Валентин Николов (Атака). Само Камен Костадинов от ДПС гласува "против".