За поредна година кампанията на Луковмарш в София (и на други места) набира скорост. Прошарените от години с пречупени кръстове, националистически руни и расистки послания софийски квартали, вече масово са облепени с лепенките на ген. Христо Луков - министър на войната от 30-те години, отявлен антисемит, лидер на антисемитски ориентирания Съюз на българските национални легиони. Шествието, традиционно съпроводено с факли и военни униформи, планира да „дефилира" по улиците на града на 16-ти февруари.

Нито обществеността, нито институциите в София, от своя страна, показват сериозни признаци на безпокойство пред провеждането на тази процесия. На членове на Български национален съюз, Национална съпротива, Кръв и чест, ВМРО и др. съвсем скоро, открито ще бъде предоставена възможност да демонстрират, че превъзходството на „бялата раса" е „естествено" състояние на обществото в България, че митологизираният образ на една силова фигура решава обществени проблеми, че внушеният страх сред „небелите" гарантира собственото благополучие. В унисон с историческите убеждения на генерал Луков, днес „цигани", „араби", „евреи", „мигранти", „небългари", хомосексуални, жени, според подръжниците на шествието, следва да бъдат унищожени или подчинени на логиката на собственото „превъзходство", изразяват притесненията си от шествието от ХоРа (ХоРа срещу расизма) в изявление до медиите.

Почитателите на марша не крият расистките и насилническите си възгледи. Някои от коментарите на фейсбук стената на Български национален съюз по повод изразения вече от еврейски организации протест срещу организирането през 2013г. му гласят:
Чифутска му работа."
„Да си ходят в Израел, там няма Луковмарш."
„Газови камери за тях."
Не по-малко нападателни са скандиранията на участниците по време на миналогодишното шествие:
Сърбите по пет на нож, граница с Хърватска" (http://kanal3.bg/?v=7121)
Докато в България дерибействат турци и педали, заветите на Луков ще бъдат живи и ние трябва да ги продължим до победен край." (http://www.ustream.tv/recorded/20532918)
Ако тези посланици (явно се има предвид посолствата, които са изрази протеста си срещу провеждането на Луковмарш) продължат да се месят във вътрешните ни работи, един ден нашите наследници ще маршируват, но не тук в нашата столица, а в техните столици" (http://www.ustream.tv/recorded/20532918).

ХоРа срещу расизма казва Не на подобна кампания в общественото пространство.
ХоРа срещу расизма осъжда мълчанието пред подобни развития, които нямат спорадичен, а вече траен характер.
ХоРа срещу расизма застава солидарно зад онези, срещу които е насочен марша. Не на страха! Настояваме за предотвратяване случването на Луковмарш от страна на Столична община. Призоваваме всички граждани да се включат и направят подобно искане неизбежна реалност, се казва още в изявлението.

 

Припомняме, вчера организаторите на шествието съобщиха, че хора, които са харесали Фейсбук-страницата с информация за събитието са били привикани на разпит в ГДБОП.

Пламен Димитров от БНС обясни пред news.bg, че първите призовки са изпратени в края на януари, а обяснения националистите са давали и през настоящата седмица.
Момчетата е трябвало да дават обяснения за свои коментари под някои от публикуваните във социалната мрежа статии.

Луковмарш е планиран за 16-ти този месец, като от няколко седмици в цялата страна върви информационна кампания за шествието. След една лекция, посветена на живота и делото на ген. Христо Луков, в казанлъшката полиция се оказал един и присъстващите на лекцията. Той трябвало да обясни какво са говорили на лекцията и как ще протече марша.
Организаторите на Луковмарш 2013 призовават хората да не се оставят да бъдат сплашвани и манипулирани при разпит от служител на ГДБОП. „В крайна сметка не е престъпление (все още) да показваш гражданската си позиция във Фейсбук и да почиташ български герои", пишат още те.

Те предупреждават и че страницата се следи непрекъснато от "Големия брат", както и всичко останало, свързано с организацията на Луковмарш: „Явно с това се цели да бъдат сплашени хората и те да се откажат да присъстват на шествието. Това обаче не трябва да ни плаши, а да ни мотивира Луковмарш тази година да е най-масовият и добре организиран досега."