Хора с увреждания провеждат протестно шествие в София. Те тръгнаха по обяд от езерото Ариана към Народното събрание, където представители на пет неправителствени организации внесоха проект на Закон за лична помощ.

Проектозаконът е дело на няколко неправителствени организации, съобщи БНР.

По същността си прилича на реализираните вече асистентстки програми, но ще гарантира не срочна, а постоянна помощ.

Целта е да се изгради механизъм за предоставяне на функционална помощ на хората с увреждания от подготвени асистенти, посочи Галина Георгиева, ръководител на проекта.

„Механизмът „Лична помощ" е насочен към активните хора с увреждания. Неговата цел е да привлече точно тези хора, които искат да ходят на училище, да учат, да се развиват, да работят", обясни Галина Георгиева.

В Министерството на труда и социалната политика приемат законопроекта като твърде революционен. Хората, които имат нужда от него, смятат, че той е просто по-добра възможност.

„Много познати имам, които искам да ги изкарам от къщите им. Те не излизат, защото не могат доникъде да стигнат, не знаят.
Просто трябва да има начин и служба, която да помага на тези хора и да ги изкара от къщите", категорична е ръководителката на проекта.

„Виждате, тук са една шепа хора, които излизат, които живеят по-пълноценно. Болшинството седят в къщите между четирите стени", допълни Георгиева.