Нощувките в София са по-скъпи дори от традиционно големи по значение туристически маршрути като Атина, Прага и Берлин.

Това съобщава kafene.net, като цитира публикация във в. „Сега".

Вестникът цитира данни от класация на сайта http://www.trivago.com, който е специализиран в сравняването на хотелски цени в зависимост от онлайн записванията. Включени са 50 000 хотелски резервации, правени по интернет всеки ден.

От данните излиза, че една нощувка в двойна стая в българската столица струва средно 93 евро. В Прага цената на такава стая е 69 евро, а в Берлин - 88 евро. Дори в Атина средната цена на нощувката е с 1 евро по-малко - 92 евро.

София е равна по цени на хотелските стаи с дестинации в популярни в цял свят туристически държави като Италия, Испания и Франция.

За ноември една двойна стая на Стария континент се продава за около 106 евро. Това е 10% по-малко в сравнение с октомври, когато нощувката е струвала средно 118 евро. На годишна база пък цените са паднали с около 9%.

Според сайта нощувките през ноември продължават да поевтиняват. Например в Рим цените са паднали с близо 30% и една двойна стая в момента струва 116 евро. През октомври тя е била 161 евро. Във Флоренция пък нощувките са поевтинели с 25% само за един месец и цената на една стая, резервирана през интернет, излиза 96 евро. В Париж средната цена на нощувката е 140 евро, а в Кан - 108 евро.

„Наскоро стана ясно, че не само градските ни хотели са равни по цени на европейските. Проверка в туроператорските сайтове показа, че 6-дневна почивка в зимните курорти на Австрия излиза почти толкова, колкото и у нас. И в двата случая хотел заедно с лифт карта излиза около 700 лв.", припомня „Сега".