Ден след като камбаните на столичните черкви биха тревожно заради странното дело във Върховния административен съд за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски", патриарх Неофит награди бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки. Професорът получи църковния орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен.

Бившият служебен премиер Георги Близнашки смята, че Върховният административен съд трябва да прекрати делото за храма "Свети Александър Невски". "Няма нарушения при отдаването на собствеността на храма на църквата, както твърди дружество "Будител", каза проф. Близнашки пред БНР.

"Това е опит за подмяна на същинския спор - за ролята и мястото на Българската православна църква, съответно за нейния патриаршески храм.

За общонародна собственост не може да става дума, това е понятие от миналото", посочи бившият служебен премиер.

"Когато има толкова много източници на дарения при строителството на храма се създава една ситуация на така наречената "ничия собственост" и че на тази основа ние (служебното правителство - б.р.) решихме да обявим храма най-напред за държавно-публична собственост, след това го преобразувахме в държавна частна собственост и го предоставихме на тези, на които той действително трябва да принадлежи", заяви проф. Близнашки при получаване на ордена "Св. Св. Кирил и Методий".

Припомняме, че по времето, когато Георги Близнашки бе служебен премиер, патриарх Неофит получи акта за собственост на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

С камбанен звън, молебен и адвокати Синодът поиска правда за „Св. Александър Невски”

С камбанен звън, молебен и адвокати Синодът поиска правда за „Св. Александър Невски”

Затова сме тук, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри

Отличието се връчва на проф. Близнашки по решение на Светия синод в знак на внимание и за изключителни заслуги към БПЦ. На тържествената церемония в Синодалната палата присъстваха митрополитите от Светия синод и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов, съобщи Дарик.

Патриарх Неофит благодари на проф. Георги Близнашки "за дръзновението и добрата воля, които е проявил в битността си на министър-председател, и като юрист и добър държавник, е сторил нужното, за да предаде собствеността на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Българската православна църква".

Тази благолепна сграда е замислена като храм, в който да се възнасят молитви към Всевишния, както гласи прокламацията на княз Александър Първи и от самото си построяване тя е действащ православен храм, в който ежедневно нашите духовници се молят за целокупния български народ, за българските власти и войнството ни", каза Негово Светейшество.

Патриарх Неофит отбеляза, че служебният премиер Близнашки е сложил край на многогодишните дебати, свързани с това "чия трябва да е собствеността на патриаршеската катедрала".

Рашидов и епископ Тихон обсъдиха ремонта на  „Св. Александър Невски"

Рашидов и епископ Тихон обсъдиха ремонта на „Св. Александър Невски"

Епископ Тихон му благодарил за голямата му ангажираност

Служебното правителство, ръководено от проф. Георги Близнашки, на 1 октомври 2014 г. взе историческото решение храма "Св. Александър Невски" да бъде обявен за частна държавна собственост, а на 3 октомври в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено беше подписан договор за преотстъпване на правото на собственост на катедралата на БПЦ-БП.

"На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на МС, при особена тържественост и в присъствието на президента, на членовете на служебното правителство и на представители на БПЦ, премиерът Близнашки ни връчи акта за собственост на храма", припомни патриарх Неофит.

"Принадлежейки на БПЦ, храмът "Св. Александър Невски" принадлежи на целия български народ и вратите му са отворени за всички българи и за всеки човек, пожелал да се поклони в него", заяви патриарх Неофит.

Проф. Георги Близнашки благодари за високото отличие и поясни, че този орден е най-високото отличие за всеки човек на духа, посветил живота си на младите хора, за да се образоват, да работят и да творят, като осъзнати и достойни български граждани.

"Делото, което е повод за тази награда - връщането на патриаршеския храм "Св. Александър Невски на БПЦ, за мен беше въпрос на синовен дълг, към всички онези, които със своята вяра и човещина са ми помагали да се формирам като личност и да израсна като професионалист.

Гордея се с това дело, ние го извършихме заедно, преди повече от една година. Убеден съм, че то ще се помни дълго, като значим държавнически акт, защото това беше добро и благородно дело - за славата и пребъдването на нашата Света православна църква и за добруването и благоденствието на целия български народ", каза проф. Близнашки.