32 тона храни - зеленчуци, месо и млечни продукти - от България са заминали към Обединените арабски емирства. В замяна на това страната ни получава 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна.

Сделката е осъществена от българското министерство на земеделието и е осигурена от български фирми. Двата самолета с 32 тона храни бяха доставени вчера вечерта на международното летище в Абу Даби, а пратката е била съпроводена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Той е провел и среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег, специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. По време на срещата между Караниколов и Ахмед Али Ал Сайег са били обсъдени начините за засилване на международния отговор на COVID-19.

Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество между ОАЕ и България в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията COVID-19.

От пресцентъра на Министерски съвет припомнят, че премиерът Бойко Борисов посети ОАЕ през 2018 и 2019 г. Това бяха първите подобни посещения на високо ниво в историята на отношенията на двете страни. По време на срещите му с Мохамед Бин Зайед той подчерта сериозния неизползван потенциал за развитие на търговските и икономическите връзки, особено по отношение на продоволствената сигурност, между България и ОАЕ.