"Последната дума е на обвиняемия". Така започна председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в заключителна декларация за края на 46-то Народно събрание.

Много се казало за 46-то НС, сочене с пръсти, кой е виновен, но мисля, че сме длъжни да предложим на избирателите по-оптимистична версия какво се случва с народните представители в България. Христо Иванов заяви, че се случва много важна трансформация, която налага сътресения, няколко пускания на пералнята на народния вот.

Важен е въпросът как в България се осъществява технологията на властта, посочи Христо Иванов. Ние се оказа, че дори не можем да проведем среща, без да се разказва какво се е случило на срещата. Нямаме съгласието помежду си за най-базовия формат - как да водим диалог, подчерта Христо Иванов.

Тошко Йорданов към ГЕРБ: Който се изправи срещу вас – печели

Тошко Йорданов към ГЕРБ: Който се изправи срещу вас – печели

Нямало правителство заради Христо Иванов

По думите му ще бъде важно не само затварянето на страницата на 46-о Народно събрание, но как отваряме новата страница. Властта е най-голямото предизвикателство, пред която се изправя човек, отбеляза Иванов.

Кризата е моралното самочувствие на нашата нация и този парламент бил решителен момент да си направим изводите от това какво ни предстои. Предстои ни вече да няма един голям, който да слага на масата едни имена и да решава самоеднолично, а средни по размер партии и игра, посочи той.

"Ние казахме в този парламент "Не" на всичко това. Ще се наложи оттук нататък да бъдем съизмерими и да се научим, че отново трябва да се срещаме, без да стават скандали, лъжи и измишльотини. Трябва да се научим да правим компромиси", настоя съпредседателят на ДБ.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.1%

Да спре повишаването на цените 9.8%

Да продължи разследванията 19.8%

Да стигнем американците 5.1%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 46.1%

Според него парламентът не можа да се фокусира върху ковид кризата. Предстои ни много да учим, взаимно да се учим, категоричен бе Христо Иванов.

Той се извини на всички в парламента, които е огорчил. Чака ни грозна кампания, но следващият път, когато се съберем тук, трябва да започнем от по-добрата точка, с която се разделяме, настоя Христо Иванов.